door Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W is met een voorstel naar de gemeenteraad gekomen voor het realiseren van een eigen lokaal bemiddelingssysteem voor sociale huurwoningen. Het is een logische volgende stap nadat tijdens een commissievergadering in oktober een grote meerderheid van de raadsfracties de wens uitte voor zo’n eigen systeem. Alleen de fracties van de ChristenUnie en GroenLinks waren daar toen tegen. Die vertegenwoordigen 6 van de 29 raadsleden.
De reden is dat de lokale politiek wil dat meer woningen naar Ridderkerkers gaan. In de praktijk zal moeten blijken of door het eigen systeem dat percentage inderdaad stijgt van de huidige 41% naar het maximum van 50%. Vanuit de regio is gezegd dat die stijging ook mogelijk is zonder uit het regionale systeem te stappen.
Kosten
Een eigen systeem voor Ridderkerk, los van het regionale systeem, kost uiteraard geld. Het college van B&W raamt de structurele lasten vooralsnog op 367.000 euro per jaar. Dat bestaat voor een deel uit de kosten voor de licentie van het systeem: 67.000 euro. De overige 300.000 is voor de ambtenaren die nodig zijn om het te werk uit te voeren. Het college streeft er naar om het eigen systeem al in de loop van 2025 werkzaam te hebben. Of dat haalbaar is, moet nog blijken. Mogelijk speelt daarbij een rol dat in de regionale overeenkomst staat “dat indien een partij uit deze bestuursovereenkomst wenst te treden, effectuering hiervan zal plaatsvinden per 1 januari van het jaar volgend op het besluit tot uittreding”. Dat is in dit geval dus 1 januari 2026.
Achtergronden
In de naar de gemeenteraad gestuurde stukken bij het raadsvoorstel, schetst het college nogmaals de achtergronden van de wens voor een lokaal systeem. “Vanaf 2015 doet Ridderkerk mee aan de regionale samenwerking op het gebied van woonruimtebemiddeling. Vanaf dat moment zien we een aanzienlijke toename van het aantal woningzoekenden dat in Ridderkerk naar een woning zoekt. Deze toename is relatief gezien groter dan de toename van het aantal woningzoekenden in de regio als geheel. Deze toename wordt onder andere veroorzaakt door de, ook in regionaal opzicht, relatief grote voorraad sociale huurwoningen in Ridderkerk”.
Wachttijd 7 jaar
“Daarnaast zien we verhoudingsgewijs relatief veel huisvestingen van woningzoekenden met een urgente woningvraag vanuit de regiogemeenten”, aldus het college. “Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Ridderkerk ook in vergelijking met andere regiogemeenten hoog is. De gemiddelde woningzoekende heeft een inschrijfduur van 7 jaar voordat deze in aanmerking komt voor een sociale huurwoning”.
Meer in dan uit
“In de afgelopen jaren is de vestiging vanuit de regio van huishoudens in het sociale segment in Ridderkerk groter, dan de vestiging van huishoudens vanuit Ridderkerk in andere regiogemeenten. In 2023 verhuisden 133 huishoudens naar Ridderkerk, terwijl er 84 huishoudens vanuit Ridderkerk naar regiogemeenten verhuisden. In 2022 verhuisden 181 huishoudens naar Ridderkerk, terwijl er 75 huishoudens vanuit Ridderkerk naar regiogemeenten verhuisden. Deze instroom van woningzoekenden van buiten Ridderkerk bestaat voor een aanzienlijk deel uit woningzoekenden met een urgente woonvraag. In de afgelopen jaren ging dat vaak om meer dan de helft van de gehele instroom”, schrijft het college. “Wij zien ook dat wij woningzoekenden in Ridderkerk in schrijnende, maar op basis van de urgentieregeling niet urgente, situaties regelmatig moeten teleurstellen, omdat wij niets voor ze kunnen betekenen”.
Besluitvorming
Het raadsvoorstel staat voor donderdagavond 30 januari op de agenda van de commissie Samen Wonen. De gemeenteraad neemt er een besluit over tijdens de vergadering op donderdagavond 13 februari.