Ondanks negatieve adviezen meerderheid raad voor eigen woonsysteem

17 October 2024, 18:35 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In de vergadering van de raadscommissie zijn acht van de tien fracties voor een eigen systeem. Kader: Directeur/bestuurder Harro Zanting van Wooncompas maakt in de commissie zijn bezwaren kenbaar.

door Geert van Someren

Ondanks dat de provincie Zuid-Holland en woningcorporatie Wooncompas faliekant tegen zijn, stemmen acht van de tien fracties uit de Ridderkerkse gemeenteraad voor een lokaal systeem voor het verdelen van woningen. Dat lokale systeem maakt deel uit van het collegeprogramma.

Tijdens een commissievergadering donderdagavond steunen de fracties van de oppositiepartijen Leefbaar Ridderkerk, Echt voor Ridderkerk , PvdA en Burger op 1 de coalitie van Partij 18Plus, SGP, CDA en VVD. Alleen de ChristenUnie en GroenLinks zijn tegen.

Symboolpolitiek

Directeur/bestuurder Harro Zanting van de woningcorporatie Wooncompas noemt als inspreker in de commissievergadering het eigen lokaal systeem symboolpolitiek. ”Symboolpolitiek bedoel ik minder negatief dan het klinkt. Veel oorzaken van de woningnood liggen buiten uw en mijn invloed. Dat is frustrerend. Wachttijden groeien, buurten veranderen en het lijkt alsof niemand iets doet en iederéén naar elkaar wijst. U wilt het verschil maken voor alle burgers van Ridderkerk en ik snap dat goed. Het verlaten van Woonnet Rijnmond zou een stoere en in het hele land unieke stap zijn. Persoonlijk hou ik er wel van”.

Zinvoller

Zanting: “En het besluit lijkt haast makkelijker te nemen dan het verlenen van een bouwvergunning. Daar moet nogal wat planvorming, visievorming en participatie aan vooraf gaan. Dit besluit kunt u ogenschijnlijk zo nemen. Maar laten we bij die stoere stap van een eigen Woonnet dan wel eerlijk zijn: het is symbolisch, het feitelijke effect op slagingskansen is nihil”. En even later: “Mocht u inderdaad bereid zijn om jaarlijks een paar ton extra uit te geven aan volkshuisvesting dan juich ik dat van harte toe. Maar dan kan het beter en zinvoller worden besteed dan aan een eigen bemiddelingssysteem. Laten we samen nog beter worden in het toevoegen van betaalbare woningen”.

2026

Overigens zal het nog wel even duren voor het systeem er is. Wethouder Kees van der Duijn Schouten noemt het jaar 2026. Hij denkt dat het op de korte termijn ervoor zorgt dat (nog) meer woningen in de gemeente gaan naar mensen die een band hebben met Ridderkerk. Daarna vlakt dat af. Het systeem gaat de gemeente naar schatting 300.000 euro per jaar kosten in een tijd dat Ridderkerk juist moet gaan bezuinigen. Of het systeem er komt zal mede afhankelijk zijn van de provincie, die plannen heeft om regionale systemen verplicht te stellen.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/provincie-geeft-urgent-signaal-aan-ridderkerk-over-verdelen-woonruimte