Provincie geeft urgent signaal aan Ridderkerk over verdelen woonruimte

8 October 2024, 18:15 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In het college van B&W heeft wethouder Kees van der Duijn de verdeling van de woonruimte in zijn portefeuille.

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk wijdt woensdagavond 16 oktober een extra commissievergadering aan het instellen van een eigen lokaal bemiddelingssysteem voor woonruimte. Het beoogde doel is inwoners een hogere kans te bieden op een huis in de eigen gemeente. Onderzoek naar de haalbaarheid van een eigen systeem maakt deel uit van het huidige coalitieakkoord van Partij 18Plus, SGP, CDA en VVD.

De provincie Zuid-Holland heeft in reactie daarop per brief een “urgent signaal” gegeven aan het Ridderkerks college van B&W om het voorstel te heroverwegen en de huidige mogelijkheden in de regio maximaal te benutten. Tot

41 van de 50 procent

Tot een paar jaar geleden was het wettelijk mogelijk maximaal 25% van de toewijzingen voor een woning met voorrang te verlenen aan mensen met een binding met de gemeente. Nu is dat 50%. In Ridderkerk blijkt op dit moment dat percentage in de praktijk 41% te zijn. “Dat laat zien dat de gemeente Ridderkerk nog niet tegen de grenzen aanloopt van de huidige mogelijkheden”, zo staat in de provinciale brief. De provincie wijst erop dat deelname aan het huidige regionale systeem het voor Ridderkerkers ook mogelijk maakt te reageren op vrijkomende huurwoningen in andere gemeenten. Ze zullen zich bij een eigen lokaal systeem zelf bij andere gemeenten moeten inschrijven.

Barendrecht

De provincie merkt in de brief op dat een vergelijkbare situatie in Barendrecht aan de orde was. “Daar is besloten niet tot een eigen verdeelsysteem over te gaan omdat het geen meetbare voordelen biedt ten opzichte van deelname aan een regionaal samenwerkingsverband, maar wel vergaande consequenties heeft voor de bedrijfsvoering en leidt tot extra kosten voor de gemeente”. In een notitie over de haalbaarheid becijfert het Ridderkerks college van B&W die kosten eenmalig op 55.000 tot 80.000 euro. Jaarlijks is 67.000 euro nodig plus de loonkosten van twee medewerkers voor circa 200.000 euro.

Eigen regeling

Indien Ridderkerk besluit een eigen systeem te gaan gebruiken, dan moet de gemeente ook een eigen huisvestingsverordening vaststellen. Deze moet regionaal worden afgestemd en de provincie moet over deze lokale huisvestingsverordening adviseren. In de in de verordening Woonruimtebemiddeling voor de regio Rotterdam 2024 is reeds verwerkt dat 50% van de vrijkomende sociale huurwoningen met voorrang mogen worden toegewezen aan lokaal woningzoekenden. De nieuwe woningen die corporatie Wooncompas bouwt worden meestal al verhuurd met voorrang voor inwoners van Ridderkerk, zo staat in de notitie over de haalbaarheid.

Verhoudingen

De provincie stelt in de brief dat als Ridderkerk mocht besluiten een eigen systeem in te richten, de onderlinge verhoudingen met andere gemeenten en de provincie “sterk onder druk” komen te staan. “Dat schaadt de belangen van ons beiden en de woningzoekers. Ridderkerk blijft onderdeel van de woningmarktregio Rotterdam, zoals die is vastgelegd”. De provincie benoemt in de brief de mogelijkheid dat in de toekomst in de provinciale verordening de instructie komt dat gemeenten in een regio hun woningen moeten aanbieden in één woonruimte verdeelsysteem.