Doel gemeente: 4.000 aardgasvrije woningen voor 2030

24 July 2024, 17:17 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Henk van Os is met ingang van deze collegeperiode in het college van B&W verantwoordelijk voor de warmtetransitie in Ridderkerk.

door Geert van Someren

Het originele doel van de gemeente Ridderkerk om in 2030 de wijk Bolnes helemaal aardgasvrij te hebben gaat zeer waarschijnlijk niet worden gehaald. De gemeente streeft er wel naar om dat jaar in heel Ridderkerk 4.000 woningen van het gas af te hebben, zo staat in een informatiebrief van het college van B&W aan de gemeenteraad. Dat is ongeveer 20% van alle woningen in de gemeente.

In Bolnes staan ongeveer 3.800 woningen. Dat houdt in dat het aantal beoogde aardgasvrije woningen op zich wel zal worden gehaald, maar dat ze meer over Ridderkerk verspreid liggen. Struikelblok in de energietransitie is voor Ridderkerk dat de drie warmtenetten in de regio niet voor 2035 naar Ridderkerk worden doorgetrokken. “Het gasvrij makken van 4.000 woningen vereist een realistische en daadkrachtige aanpak”, stelt het college in een brief aan de gemeenteraad.

Koerswijziging

“Als gemeente zien we kans om in de toekomst verduurzaming van woningen te realiseren met een lagere afhankelijkheid van een groot warmtenet. Deze koerswijziging betekent dat wij zullen investeren in alternatieve warmteoplossingen en in de verbetering van de energie-efficiëntie van woningen. We richten ons eerst op het aardgasvrij gereed maken van de woningen in Bolnes. Ook in de rest van Ridderkerk is verbeterde woningisolatie nodig”, staat in de brief. Daarnaast moeten bewoners goed voorgelicht worden hoe hun woning verduurzaamd en aardgasvrij (gereed) gemaakt kan worden.

Kansrijk

In de Warmtevisie is rekening gehouden met alternatieven voor regionale warmtenetten zoals lokale warmtenetten, all-electric (elektrische) oplossingen en gasnetten in combinatie met duurzaam gas. “Een eerste verkenning heeft uitgewezen dat de volgende kleinschalige warmtebronnen kansrijk zijn in Ridderkerk: restwarmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie, restwarmte uit het drinkwaterzuiveringsstation en restwarmte uit het oppervlaktewater van de Nieuwe Maas (aquathermie). Daarnaast is er een zeer hoge potentie voor de toepassing van all-electric oplossingen, in de vorm van individuele of collectieve warmtepompsystemen”. Een probleem daarbij kan de beperkte capaciteit van het elektrische net zijn. Ook zal voor het transport van warm water de kostbare aanleg van een leidingnetwerk nodig zijn.

Voorbereiding

Voor de tweede helft van dit jaar heeft het college voor de voorbereiding van de transitie bijzondere aandacht voor Bolnes, waar reeds een participatietraject is opgestart. “Wij willen dit traject voortzetten en de opgedane ervaringen gebruiken als blauwdruk voor andere wijken in Ridderkerk”, schrijft het college in de brief. De focus van de gemeente ligt op aardgasvrij gereed maken van woningen in Bolnes en het beschikbaar stellen van subsidies, middelen en ondersteuning aan inwoners.

Betaalbaar

Voor de uitvoering van deze maatregelen neemt de gemeente het initiatief. “De energietransitie in Ridderkerk moet betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam zijn”, aldus de brief. “We werken wijkgericht en zetten in op samenwerking met bewoners, corporaties, netbeheerders en andere belanghebbenden. We faciliteren gebruik van lokale, regionale en landelijke subsidies en ondersteuning voor de verduurzaming van woningen, met speciale aandacht voor inwoners met minder financiële middelen. In de laatste jaren zijn veel subsidies en ondersteunende middelen beschikbaar gekomen om onze inwoners te helpen met de verduurzaming van de woning”.

Zie ook onze publicatie van maart dit jaar: www.ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/prioriteit-gemeente-ligt-bij-stabiliteit-oever-maasdonck