Feyenoord speelt met tien man gelijk (1-1) bij Sparta Rotterdam

25 August 2024, 16:54 uur
ANP
Doelman Justin Bijlow.

Feyenoord moet net als vorig seizoen in de Eredivisie vroeg in de achtervolging op PSV. De Rotterdammers kwamen bij Sparta niet verder dan een gelijkspel (1-1) en hebben na drie speelronden 4 punten minder dan de regerend landskampioen. Eerder speelde Feyenoord al gelijk tegen Willem II (1-1).

Een jaar geleden begon Feyenoord het seizoen ook matig, toen tegen Fortuna Sittard (0-0) en ook Sparta Rotterdam (2-2). Die achterstand wist het elftal van de toenmalige trainer Arne Slot, ondanks een enorm puntenaantal, niet meer te overbruggen.

De huidige Feyenoord-trainer Brian Priske kon op Het Kasteel niet beschikken over de geblesseerde verdedigers Hugo Bueno en Bart Nieuwkoop en middenvelder Antoni Milambo. Het drietal stond vorige week in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-5) nog in de basis. Gijs Smal verving Bueno, Thomas Beelen deed mee in plaats van Nieuwkoop en Gjtvai Zechiël mocht spelen voor Milambo.

Sparta was al vroeg in de buurt van een doelpunt. Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther tikte de bal, na een kopbal van Tobias Lauritsen, tegen de lat. Daarna zorgde ook Feyenoord enkele keren voor gevaar. Zo kopte verdediger David Hancko na een kwartier spelen, uit een hoekschop, tegen de paal.

Nick Olij stond in de 34e minuut aan de basis van de openingstreffer. De keeper stuurde met een lange trap Arno Verschueren de diepte in. Smal hief daarbij het buitenspel op. Wellenreuther kwam ver zijn doel uit en werkte in duel met Verschueren de bal weg. Camiel Neghli profiteerde, op aangeven van Lauritsen, door de bal knap van grote afstand in het lege doel te schieten (1-0).

Priske haalde Zechiël in de rust naar de kant voor Anis Hadj-Moussa. Sparta was in de 55e minuut dicht bij een tweede treffer. Wellenreuther keerde een inzet van Verschueren, waarna Lauritsen de rebound net naast tikte.

Quinten Timber bood Feyenoord de helpende hand. De middenvelder werd na een uur in het zestienmetergebied aangespeeld door Hancko, draaide weg en schoot via Olij raak. Een minuut later dupeerde Ramiz Zerrouki Feyenoord, door na een overtreding op het middenveld zijn tweede gele kaart te pakken.

Met tien man dacht Feyenoord een kwartier voor tijd een strafschop te krijgen, maar de videoscheidsrechter liet scheidsrechter Alex Bos weten dat de overtreding van Mike Eerdhuijzen op Igor Paixão net buiten het zestienmetergebied was gemaakt. Sparta ging daarna op jacht naar de overwinning, maar Feyenoord voorkwam een tweede tegentreffer.

Doelman Justin Bijlow zat zondagmiddag voor het laatst op de bank bij Feyenoord. De Rotterdammer reist vanavond af naar Southampton om daar een contract te tekenen.