Erasmus Universiteit sluit morgen alle gebouwen op advies van driehoek

15 May 2024, 16:55 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Naar aanleiding van het dringend advies van de driehoek Rotterdam (bestaande uit burgemeester, politie en OM) sluit de Erasmus Universiteit uit veiligheidsoverwegingen donderdag 16 mei alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College. Pro-Palestijnse organisaties hebben deze dag een demonstratie aangekondigd op de campus vanaf 13 uur. De demonstratie op de campus kan wel doorgaan en het College van Bestuur blijft in gesprek met vertegenwoordigers van studenten en medewerkers.

Voorzitter van het College van Bestuur Ed Brinksma: “Het is buitengewoon teleurstellend dat het nodig is om alle gebouwen op de campus te sluiten. Onze eigen studenten en medewerkers willen met deze demonstratie op vreedzame wijze aandacht vragen voor de situatie in Gaza en de veranderingen die zij willen zien. Omdat echter de aard en omvang van de demonstratie niet kan worden ingeschat heeft de driehoek ons dringend verzocht om deze preventieve maatregel te treffen en alle gebouwen te sluiten. Het verloop van protesten elders in het land toont aan dat de risico’s aanzienlijk kunnen zijn.”

Omdat alle gebouwen dicht gaan zullen er deze dag geen fysieke tentamens, examens, colleges, werkgroepen, promoties, oraties en evenementen plaatsvinden op de campus. Geprobeerd wordt waar mogelijk online onderwijs aan te bieden en/of activiteiten van de campus af te verplaatsen.

Brinksma: “We vinden het belangrijk dat er gedemonstreerd kan worden. Doordat we onze gebouwen niet toegankelijk maken, hopen we ook dat deze demonstratie de nodige ruimte krijgt. We willen dat er binnen een universiteit ruimte is voor verschillende meningen en voor vreedzame demonstraties. Uiteraard hopen we allemaal op een respectvol en open gesprek zoals dat eerder heeft plaatsgevonden en hopen we taferelen zoals in Amsterdam te voorkomen. De veiligheid van zowel de studenten en de medewerkers van onze universiteit als de deelnemers staat evenwel voor ons als universiteit voorop.”