Ridderkerks Dagblad | Donderdag demonstratie Binnenrotte voor humaan beleid
mainImage

Donderdag demonstratie Binnenrotte voor humaan beleid

15 september 2020, 19:32 uur
Rotterdam & Regio

Donderdagavond wordt er op de Binnenrotte door jongeren gedemonstreerd voor een snelle evacuatie van alle vluchtelingen op Lesbos naar het Griekse vasteland en andere lidstaten van Europa op weg naar een veilig en menswaardig onderkomen. De initiatiefnemers willen onmiddellijke opvang van 1000 vluchtelingen waaronder 500 alleenreizende minderjarigen in Nederland. Reeds 167 gemeenten gaven al eerder aan hieraan mee te willen werken. De gemeenteraad van Rotterdam heeft dat vorige week nog eens bekrachtigd.

De demonstratie is georganiseerd in samenwerking met het platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen en heeft politieke steun van alle lokale linkse partijen. ‘’Wij staan niet achter de gure wind die door Europa waait. Wij willen onze ogen niet sluiten voor deze humanitaire crisis’’, aldus de voortrekkers Rana Orhan en Ineke Palm, die vinden dat de situatie op de Griekse eilanden onhoudbaar is. ‘’Wij willen een humaan asielbeleid, waarbij mensen die vluchten voor oorlog een veilig onderkomen krijgen in fatsoenlijke omstandigheden. Europa en Nederland moeten werk maken van Europese solidariteit en veel meer vluchtelingen overnemen.’’

Door de brand op Lesbos zijn 13.000 vluchtelingen ontheemd, slapen 4200 kinderen op straat, en is er een enorme behoefte aan de medische en psychiatrische nood.