Crowdfunding is laatste redmiddel voor Speelfabriek Rotterdam

17 May 2022, 14:36 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LOOR Fotografie

De Speelfabriek in Rotterdam heeft dringend geld nodig. De uitvindspeeltuin is momenteel gevestigd op de Bankwerkerstraat, dat gebied staat op de nominatie voor nieuwbouw. Met een crowdfunding hoopt de attractie de komende maanden geld in te zamelen.

Hoewel de kogel nog niet door de kerk is, mag De Speelfabriek er hooguit tot het einde van dit jaar blijven. Inmiddels is er een vaste locatie gevonden op het Weena, naast Miniworld en nabij Rotterdam CS, maar om die verhuizing en de heropstart mogelijk te maken is geld nodig. Door de coronacrisis zijn de reserves bij De Speelfabriek op.

‘’Er is een tekort aan technisch personeel. De Speelfabriek laat zien dat techniek tof is en stimuleert de latere keuze voor een technische of wetenschappelijke opleiding. We hopen dan ook op steun van de Rotterdammers en van bedrijven die het nut en de noodzaak van De Speelfabriek begrijpen,” zegt directeur Maarten Horstink. Inmiddels probeert hij op diverse manieren nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

45 duizend euro is er nodig om de verhuizing en opstart op de nieuwe locatie mogelijk te maken. Dat nieuwe onderkomen moet op termijn overigens ook nog geld opleveren: er kunnen meer bezoekers worden ontvangen en men wil meer samenwerkingsverbanden aangaan met bijvoorbeeld scholen.

Horstink richtte de Speelfabriek zes jaar op. Als kind testte hij zelfgebouwde bootjes op de Westersingel en kookte hij soep van ‘gestolen’ groenten uit de tuin van de buurman. Het plezier dat hem dat destijds gaf, bracht hem als volwassene op het idee een uitvindspeeltuin te beginnen waar kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar zelfstandig, en dus op eigen tempo, dingen kunnen uitproberen om zodoende te ontdekken waar ze goed in zijn. Van het maken van eigen zeep tot het metselen van huizen tot het verwisselen van autobanden. ‘’Kinderen kunnen op tal van plekken hun talent en/of het plezier voor sport of cultuur ontdekken en ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van technisch talent is echter weinig ruimte in de stad. Dat talent is wel nodig om in de toekomst problemen aan te pakken.”

Vanaf 21 mei opent de crowdfundingsactie.