Ziekenhuizen willen extra hulp, maar vooral geschoold

11 November 2020, 23:53 uur
Politiek
mainImage
Google Maps

Ook Rotterdamse ziekenhuizen verzorgen intern diverse trainingen en cursussen, bedoeld voor gediplomeerde zorgmedewerkers om hen versneld te scholen voor Covid19-zorg. Daarnaast wordt er al langer structureel samengewerkt door zorg, onderwijs en overheid in de Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Tekorten - in Rotterdam-Rijnmond RAAT+DAAD  - en het Leerwerkakkoord om mensen aan te trekken. Maar het gaat in vrijwel alle gevallen over hoog gekwalificeerd personeel. De gedachte dat ook bijstandsgerechtigden zouden kunnen bijspringen – wat een vraag was van Leefbaar Rotterdam – is niet haalbaar.

‘’Veelal is er een mismatch met het potentieel dat beschikbaar is op de arbeidsmarkt en de vereisten voor zorgfuncties, maar ook voor ondersteunende taken. Bij de eerste corona-golf is - zorgbreed - het initiatief extrahandenvoordezorg.nl opgezet. Dat is uitgegroeid tot een landelijk netwerk waar (oud) zorgprofessionals zich aan kunnen melden en zorgorganisaties hun vraag naar extra capaciteit kenbaar maken’’, laat zorgwethouder De Langen weten.

Voor de regio Rijnmond voert het samenwerkingsverband deRotterdamseZorg -in afstemming met ROAZ - de coördinatie uit. De gemeente Rotterdam en het Werkgeversservicepunt Rijnmond onderhouden nauwe contacten met zorginstellingen en deRotterdamseZorg om ook werkzoekenden te koppelen aan zorgvacatures. Hetzelfde geldt voor de GGD en de Corona-teststraten.

Wel is het zo dat de gemeente Rotterdam scholingsvouchers van maximaal é 2.500 beschikbaar stelt voor om-, her- of bijscholing van Rotterdammers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie naar kansrijke functies zoals die in de zorg. Mensen zonder ervaring en/of opleiding in de zorg, kunnen dan als vrijwilliger een ondersteunende bijdrage leveren aan de Covid-19 aanpak. Zij kunnen zich aanmelden via de actie ‘ready 2 help' van het Rode Kruis of via de vrijwilligersvacaturebank NLvoorelkaar.