Wethouder Stip ziet geen toekomst wijkoverleggen in huidige vorm

21 January 2023, 12:34 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De bijeenkomst over de toekomst van de wijkoverleggen. Op de publieke tribune zitten onder andere leden van de wijkoverleggen als toehoorders.

door Geert van Someren

Tijdens een door het Ridderkerks college van B&W georganiseerde bijeenkomst met de gemeenteraad over de toekomst van de wijkparticipatie, heeft wethouder Fleur Stip gezegd dat het college geen toekomst ziet in de wijkoverleggen in de huidige vorm. “We willen een doorontwikkeling. Dat is nodig. Het is nu geen afspiegeling van de wijk. We willen met hedendaagse mogelijkheden jongeren betrekken. Die missen we nu”.

Na een presentatie over die toekomst, zetten diverse raadsleden vraagtekens bij de ideeën van het college. Zwak punt is, zo wordt opgemerkt, dat het college onlangs de stekker heeft getrokken uit de ambtelijke ondersteuning van de wijkoverleggen, maar dat er nog niets anders voor in de plaats is. Van diverse kanten – onder andere van coalitiepartij CDA – komt de suggestie om de wijkoverleggen weer op te pakken en vandaar uit de nieuwe manier van werken in te voeren.

Straatpraat
Uit de presentatie blijkt dat de nieuwe manier van werken vooral betrekking heeft op gerichte ad hoc activiteiten, constateren raadsleden. Zo is de vorm van ‘straatpraat’ toegepast in de Van Beethovenstraat in Slikkerveer. Geen van de voorgestelde vormen van overleg biedt plaats aan structurele zaken die nu plaatsvinden in de wijkoverleggen. De kritiek van de wethouder dat slechts een beperkt aantal inwoners betrokken is, gaat volgens raadsleden voorbij aan de achterban van de deelnemers aan de wijkoverleggen.

Snel overleg
Wethouder Stip zegt toe snel met de wijkoverleggen in gesprek te gaan over de toekomst. Vervolgens wordt een plan gemaakt en aan de gemeenteraad voorgelegd. Ze wil zich niet uitspreken op welke termijn de nieuwe manier van werken kan worden ingevoerd. “We gaan er hard mee aan de slag”.

Suggesties
De wethouder krijgt een aantal suggesties mee van de raadsleden. Burger op 1: “Zorg dat participatie per wijk blijft bestaan”. EVR: “Blijf goed in contact met de wijkoverleggen”. CDA: “Start de huidige vorm van wijkoverleggen weer in februari en stel extra wijkregisseurs aan” (nu zijn dat er twee voor heel Ridderkerk). PvdA/GL: “Wees zuinig op de relatie met de wijkoverleggen”.

Brief
Inmiddels pleiten de voorzitters van de zeven wijkoverleggen er in een brief aan de gemeenteraad voor dat de overleggen een prominente rol moeten blijven spelen. “Burgers zijn steeds beter in staat kennis over zaken te verzamelen, waardoor er ook in de wijkoverleggen inhoudelijk goede gesprekken plaats vinden. Elk wijkoverleg heeft een min of meer vaste groep deelnemers, waarbij afhankelijk van het geagendeerde onderwerp, anderen ad-hoc aan kunnen schuiven. Merkbaar is dat wijkparticipatie dan goed kan werken”.

Informatie ontbreekt
In de brief aan de gemeenteraad wijzen de voorzitters erop dat de informatie voor de overleggen niet altijd op tijd is, soms is die niet volledig of ontbreekt geheel. “De noodzakelijk gewenste participatie staat dan al op ruime achterstand en geeft het gevoel dat de plannen al min of meer vaststaan, waardoor soms enige wrijving ontstaat als het gaat over wijkaangelegenheden met grotere impact. Constructief meepraten en meedenken wordt dan vaker gezien als tegenwerken en actievoeren”.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/voorzitters-zijn-geschokt-door-stoppen-steun-wijkoverleggen