door Geert van Someren
Als wordt gestopt met aardgas, is aansluiten op de warmtenetten van Dordrecht of Rotterdam die op restafval draaien, niet meer de eerste keus van het Ridderkerks college van B&W. Dat blijkt uit een brief die het college heeft gestuurd aan de gemeenteraad. De realisatie van een lokaal collectief warmtenet met als bron aquathermie staat nu op de eerste plaats. Gevolgd door de complete elektrische variant, met gebruik van warmtepompen voor elke individuele woning,.
Een aansluiting op het warmtenet van de Drechtsteden staat op nummer drie bij het college, maar is in de praktijk waarschijnlijk niet haalbaar. De restwarmte van de plaatselijke afvalcentrale is al niet voldoende om aan de vraag van de Drechtsteden te kunnen voldoen. Ook is de te overbruggen afstand een probleem.
Bolnes
Bolnes staat in de planning om in 2030 als eerste wijk van Ridderkerk van het aardgas af te gaan. “Daarbij zijn twee sporen van belang: het betrekken van de omgeving en het verdiepen van de technische opties”, schrijft het college. “Beide sporen werken toe naar concept keuzes die we in het tweede kwartaal van 2023 zullen voorleggen aan de gemeenteraad. We koersen op een uitvoeringsplan voor de wijk dat eind 2023 gereed is”.
Warmtepomp
Het college geeft alle inwoners als kernboodschap dat de aanschaf van een(hybride) warmtepomp een geschikte tussenstap is, indien de woning daarvoor geschikt is. Een belangrijke voorwaarde om de doelen te behalen is betaalbaarheid, stelt het college. Hiervoor is (rijks)financiering onontbeerlijk. Tijdens een commissiebijeenkomst op dinsdag 7 februari gaat het college in gesprek met leden van de gemeenteraad. Het raadslid Tjalke Alkema (CU) heeft een gespreksnotitie over de brief van het college aangekondigd.
Zie onze eerdere publicaties https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/forse-hobbel-in-traject-naar-bolnes-zonder-gas- en https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/bewoners-in-bolnes-willen-aquathermie-als-energiebron