Bewoners in Bolnes willen aquathermie als energiebron

16 February 2022, 15:37 uur
Lokaal
mainImage
ChristenUnie
Inwoners van Bolnes zijn actief met aquathermie. “We willen een eigen warmtesysteem, waarover we zelf (mede)zeggenschap hebben”. Links Dirk Groeneveld, rechts Tjalke Alkema van de ChristenUnie.  

In de energietransitie waarbij afscheid wordt genomen van aardgas, moeten we inzetten op verschillende technieken. Bekende technieken zijn bijvoorbeeld de zonnepanelen en de warmtepomp. Maar er komen ook nieuwe oplossingen als aquathermie.

Maar wat is aquathermie nu precies?
De ChristenUnie vroeg het Dirk Groeneveld. Dirk woont in Bolnes, in een van de woontorens langs de rivier. “Eigenlijk is het heel simpel, je haalt de warmte uit het stromende water van rivieren of plassen. Die warmte wordt door een warmtepomp verder opgewarmd. Om huizen in de winter van warmte te voorzien is er wel een ondergrondse warmte en koude opslag nodig.
De warmte van de zomer (18 graden) kan zo opgeslagen worden als een buffer voorraad voor de winter.” 

Samen met een aantal bewoners van een drietal VVE’s in Bolnes is Dirk actief om een project met aquathermie in Bolnes daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. “We mikken op een systeem dat voorziet in het verwarmen van zo’n 1200 woningen.” Dirk heeft overal over nagedacht. Stroomvoorziening is geen probleem, een grote aansluiting is al aanwezig vanwege de vroeger aanwezige scheepswerf. Ook duurzaam opwekken van het stroom, nodig voor de warmtepomp, kan volgens Dirk via waterturbines onder de pier. Hij laat ons buiten de snelheid van de stroming nog even zien, aan het einde van pier.
 
Kansrijk
Al is de techniek voor aquathermie beschikbaar, zomaar even realiseren valt nog niet mee, vertelt Dirk. Zo is een groot deel van Ridderkerk waterwingebied, en het vinden van een warmte/koude opslag is daardoor nog niet eenvoudig. Maar zeker nu de realisatie van een warmtenet vanuit Rotterdam wellicht toch verder weg lijkt te zijn, is dit echt een kansrijke oplossing. En mogelijk is er onder de rivier nog ruimte voor een wamteopslag?
 
Eigendom
Dirk pleit er ook voor om het warmtesysteem in (mede)-eigendom van de inwoners te houden, en het niet te laten overnemen door de grote energieleveranciers. “Dan betaal je straks alsnog teveel”.

Wat Dirk nog mee wil geven? “Maak dankbaar gebruik van de aanwezige natuurwetten die ons gratis ter beschikking zijn gesteld door onze Schepper.”
 


Door: ChristenUnie