Verbazing in Maasdonck over loslaten project warmte uit rivier

7 February 2024, 16:46 uur
Lokaal
mainImage
Google Earth
Hier een installatie bouwen voor het winnen van warmte uit de rivier, kan worden gecombineerd met het noodzakelijk herstel van de rivieroevers ter plaatse.

door Geert van Someren

De VvE’s van drie appartementsgebouwen in de buurt Maasdonck aan de Nieuwe Maas zijn verbaasd, dat het onderzoek om de rivier te benutten als warmtebron sinds mei vorig jaar stil ligt. In de tijd daaraan voorafgaand heeft bureau Arcadis een vooronderzoek gedaan. Met als resultaat een advies om deze warmtebron nader uit te werken.

“Daar is echter geen vervolg aan gegeven en het hele goed opgestarte participatieproces ligt sinds mei stil. We hebben zelfs tot onze verbazing begrepen dat onlangs het hele idee van warmte uit de rivier in uw onderzoek naar hoe Bolnes van het gas af moet, is losgelaten”, schrijven de drie VvE’s in een brief aan de gemeente.

Op dit moment zijn alle woningen in Bolnes voorzien van individuele gasgestookte cv’s. Het gemeentelijke plan is dat in 2030 Bolnes van het gas af is. In eerste instantie onderzocht het college de afgelopen jaren aansluiting op het warmtenet van Rotterdam of de Drechtsteden dat vrijkomt bij de verbranding van restafval. Dat blijkt echter onmogelijk.

Unieke kans

Door geen verder onderzoek te doen naar het gebruik van warmte uit de rivier denken de VvE’s dat hier “een unieke kans blijft liggen voor een duurzame oplossing voor de warmtevoorziening van onze wijk, van heel Bolnes en wellicht zelfs heel Ridderkerk. Ook zijn er, speciaal in ons gebied, enkele kostenbesparende koppelkansen met andere noodzakelijke maatregelen langs de rivieroever”.

Met dat laatste doelen de VvE’s op het noodzakelijke maar kostbare herstel van de rivieroevers bij de Ankerplaats en de Werfkade. “De benodigde nieuwe damwanden zouden als thermische wanden kunnen worden uitgevoerd. De plaatsing van de installaties kan meegenomen worden in de nieuwe ruimtelijke indeling”, stellen de VvE’s.

Opschaling

“De mogelijkheid van opschaling is zeer groot”, schrijven de VvE’s.  “Er stroomt circa 3.000 kubieke meter water per seconde door de rivier, met daarin een enorme hoeveelheid potentieel winbare warmte. Daardoor is een warmtebron beschikbaar voor een groot gebied in Ridderkerk en Rotterdam-Beverwaard.

De VvE’s laten aan de gemeente weten bereid te zijn mee te werken aan een verder onderzoek, met doorrekening van een basisontwerp voor een technische oplossing voor ombouw van de appartementen naar een warmtenet. Daarbij zou in kaart moeten worden gebracht wat de mogelijkheden zijn voor financiering van nader onderzoek en projectrealisatie. De VvE’s gaan daarbij uit van een voor de bewoners per saldo kostenneutrale oplossing.  Die kosten moeten worden afgewogen tegen mogelijke alternatieve oplossingen, zoals complete elektrische energie of het gebruik van groen gas.

 

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/gasloos-bolnes-in-2030-lijkt-vrijwel-onhaalbaar