Gasloos Bolnes in 2030 lijkt vrijwel onhaalbaar

12 November 2023, 10:52 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Henk van Os: “Aansluiten op een warmtenet in de regio is onhaalbaar”.

door Geert van Someren
 
Bolnes zou de eerste wijk van Ridderkerk worden die helemaal ‘van het aardgas af’ zou zijn. Als jaar stond daarbij 2030 voor ogen van toenmalig wethouder Marten Japenga. Inmiddels is dat in het huidige tempo vrijwel onhaalbaar, zo niet helemaal.
Bij het college van B&W leefde de gedachte dat in deze regio voldoende overtollige industriële afvalwarmte aanwezig is en dat Ridderkerk zich zou kunnen aansluiten op het warmtenet van Rotterdam. In het derde kwartaal van 2023 zou de start zijn van het Uitvoeringsplan Bolnes, maar dat plan is er nog niet.
 
Streep
De portefeuille energietransitie is nu in handen van wethouder Henk van Os. Tijdens de begrotingsraad maakte hij bekend dat aansluiten op een warmtenet in de regio uitgesloten is. Eigenlijk was dat al enige tijd bekend, maar het is een forse streep door de rekening. Van Os in de raad: “Op mijn verzoek wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar het benutten van de warmte van de rioolzuiveringsinstallatie”. Van Os zegt dat anders de stroom van een elektriciteitscentrale samen met optimale isolatie de oplossing is.
 
Aquathermie
Opvallend is dat hij aquathermie niet meer noemt. Het ingenieursbureau Arcadis stelde twee jaar geleden vast dat het halen van warmte uit het water van de Nieuwe Maas zonder meer haalbaar is. In het rapport staat dat het zowel financieel als technisch en ecologisch een goede optie kan zijn. Dat geldt niet alleen voor de buurt Maasdonck, maar het is ook voor hele wijk Bolnes en zelfs een deel van Rotterdam mogelijk. In Antwerpen wordt een complete wijk gebouwd die de energie uit aquathermie haalt.
 
Lastiger te realiseren
Groot voordeel daar is dat bij nieuwbouw direct de infrastructuur voor dat systeem kan worden aangelegd. Met bestaande bouw is dat veel lastiger te realiseren, zeker in hoogbouw met appartementen. Datzelfde geldt overigens ook voor de realisatie van de infrastructuur van een warmtenet, evenals voor het realiseren van een verzwaard stroomnetwerk. Langs de Nieuwe Maas is in Maasdonck een bewonersinitiatief van een drietal VVE’s, die middels aquathermie drie woontorens en een aantal eengezinswoningen duurzaam wil verwarmen.
 
Collectief systeem
Bolnes bevat een groot aantal gebouwen met een behoorlijke warmtevraag die dicht genoeg bij elkaar liggen. Hiermee is een collectief systeem financieel haalbaar. De flats langs de Rijnsingel hebben zo’n collectieve warmtevoorziening al en dat was dan ook een van de redenen om Bolnes als eerste wijk te kiezen die van het aardgas gaat. Daar hoeft dan alleen maar een waterleiding vanaf de rivier naar toe. Bij een warmtenet op middentemperatuur is de isolatieopgave en daarmee de investering om het vastgoed toekomstbesteding te maken kleiner, dan bij een helemaal elektrische keus.
 
Reorganisatie
Wat ook niet meewerkt voor het halen van het jaar 2030 om de hele wijk Bolnes van het aardgas af te hebben, is de reorganisatie in de ambtelijke organisatie in Ridderkerk. De kartrekker voor het opzetten en uitvoeren van de warmtevisie is in 2022 naar elders vertrokken. Diens opvolger vertrok begin dit jaar na vier maanden al weer. Sindsdien is de functie niet vervuld, omdat de ambtelijke BAR-organisatie aan het ontvlechten was en aan een nieuwe eigen organisatie wordt gewerkt. Wel is inmiddels door Ridderkerk het bedrijf Sweco ingehuurd om de organisatorische zaken van de energietransitie aan elkaar te knopen.
 
Zie ook onze publicatie uit december vorig jaar: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/warmtenet-van-restwarmte-niet-meer-eerste-keus-