door Geert van Someren
Het geraamd financieel tekort van de gemeente Ridderkerk voor dit jaar is opgelopen naar circa 4,35 miljoen euro. Dat blijkt uit de tweede tussenrapportage die het college van B&W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De lokale politiek buigt zich onder andere daarover in een dag en avond durende vergadering van de gemeenteraad op donderdag 5 november. Daar staan die donderdag ook – en bovenal – de algemene beschouwingen en de begroting voor 2021 op de agenda.
Ridderkerks burgermeester Anny Attema zei tijdens haar nieuwjaarstoespraak in januari over de begroting voor 2020: “Er ligt een moderne digitale begroting die nog steeds sluitend is. Wethouder Oosterwijk heeft zich daar sterk voor gemaakt, zowel voor de digitale versie als voor het sluitend zijn”. Dat was toen al wat al te optimistisch. In november afgelopen jaar stond de teller nog maar op een verwacht plusje van € 24.000 euro voor dit jaar. Kort daarop gaf wethouder Henk van Os een “winstwaarschuwing” af voor het beheer en de exploitatie van de sportaccommodaties in Ridderkerk. En nog voor 1 januari bleek dat ook meer geld nodig zou zijn voor de welzijnsorganisatie Facet en de uitvoering van de WMO. Bij elkaar goed voor enkele honderdduizenden euro’s.
Rapportages
Bij de eerste tussenrapportage die financieel wethouder Marco Oosterwijk eerder dit jaar aan de gemeenteraad zond, werd de totale min voor 2020 op dat moment op 2,3 miljoen euro geraamd. In de tweede versie daarvan die onlangs bekend werd, is de schadepost minder groot, maar nog altijd min 1,6 miljoen euro. Daarbij valt een reservering op die de gemeente maakt voor een bodemsanering in het centrum. De nadelige financiële gevolgen van de coronacrisis vallen met 428.400 euro nog mee.
Waar Ridderkerk ook mogelijk nog de beurs voor moet trekken, is een aandeel in de kosten voor noodhospitalen in Ahoy (7,8 miljoen euro) en het Van der Valk hotel in Ridderkerk (ruim 600.000 euro). Die regionale extra coronabedden zijn gelukkig niet nodig geweest. Verzekeraars weigeren te betalen, omdat die uitgaven niet met hen zijn overlegd. Dat zou het tekort nog vergroten.
Gelukkig is Ridderkerk financieel gezond. Na de uitvoering van het collegeprogramma en kostbare investeringen als de nieuwbouw voor scholen en twee geluidschermen, resteert een reserve van 30 miljoen. Negatieve geluiden over de gang van zaken zijn wel te horen van de provincie Zuid-Holland. Die verlangt dat de inkomsten en uitgaven van een gemeente structureel in evenwicht zijn. Dat is in Ridderkerk op dit moment niet het geval.
Begrotingen komende jaren
Wat dat betreft bieden de begrotingen voor de komende vier jaar enige hoop. Door de effecten van de tweede tussenrapportage en de coronacrisis zijn de plussen weliswaar gedaald, maar ze variëren nog steeds van 1,2 miljoen euro volgend jaar tot 1,7 miljoen euro in 2024. Daarbij is onder meer wel van belang dat de provincie akkoord gaat met het vervangen van dure externe leningen door leningen uit de eigen reserves. Daardoor daalt de door Ridderkerk te betalen rente.