door Geert van Someren
De fracties van de coalitie in de gemeenteraad van Ridderkerk zijn het niet eens over het besluit van het college van B&W om de spreidingswet uit te voeren. Daarmee gaat het aantal asielzoekers dat de gemeente opvangt van 90 naar 250. Een motie van de grootste partij 18Plus om niet aan de wet te gaan voldoen, haalt maandagavond geen meerderheid in de gemeenteraad.
Met zestien stemmen tegen en dertien voor wordt de motie verworpen. Opvallend is de verdeling tussen de fracties. Alle voorstemmers maken deel uit van de lokale partijen 18Plus, Leefbaar Ridderkerk. Echt voor Ridderkerk en Burger op 1. De tegenstemmers zijn raadsleden van de landelijke partijen SGP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, CDA en VVD. Daarmee zijn drie van de vier coalitiepartijen (SGP, CDA en VVD) tegen de motie van hun coalitiegenoot.
Eenheid
Het college van B&W ontraadt in de gemeenteraad de motie. Hoewel wethouder Henk van Os (18Plus) onlangs op social media zijn sympathie liet blijken voor de motie van zijn eigen partij, benadrukt burgemeester Marco Oosterwijk maandagavond dat het college eensgezind is. “Er is eenheid van het college. Het college spreekt met één mond”. PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk prijst het college dat het bij de omwonenden van de beoogde locatie voor de opvang is langs geweest. Rijsdijk en fractievoorzitter Lucien Westbroek van 18Plus proberen tevergeefs tijdens een schorsing de motie zo aan te passen dat ook de PvdA zou kunnen instemmen. “We liggen te ver uit elkaar”, concludeert Westbroek.
Meer doen
Pijnpunt bij veel fracties is dat veel andere gemeenten in de regio de wet niet volgen. Van diverse kanten wordt het college geadviseerd hun collega’s daarop aan te spreken. Wethouder Kees van der Duijn Schouten plaatst daarbij wel een kanttekening. “Rotterdam bijvoorbeeld vangt zo’n 2.000 statushouders op. Ondanks dat wij iets aan het inlopen zijn, liggen we daar fors op achter”. Een landelijk probleem is dat in de opvang voor vluchtelingen statushouders verblijven in afwachting van een woning. Dat is ook op de asielboot Calypso in Ridderkerk het geval. Dat betreft een tiental mensen, zegt de wethouder. Ridderkerk heeft dit jaar negentig statushouders gehuisvest, maar moet er nog veertig plaatsen.
Laatste woord
Voor wat betreft de feitelijke realisatie van de nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers, zal de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord hebben voor wat betreft het verlenen van een vergunning. Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Rotterdam%20&%20Regio/rijnmond-regio-haalt-opgave-spreidingswet-niet-en-wijst-naar-rijk