Voortbestaan boomgaard Rijsoord is serieus in gevaar

18 January 2025, 17:38 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de commissievergadering. Kader: de boomgaard in Rijsoord

door Geert van Someren

Uit uitspraken van wethouder Kees van der Duijn Schouten tijdens de commissievergadering deze week, blijkt dat het voortbestaan van de boomgaard in Rijsoord opnieuw serieus in gevaar is. “We zien als college van B&W daar wel een mogelijkheid voor woningbouw”, zegt de wethouder.

“Het college sorteert in het beleidsstuk voor op de boomgaard. Dat gaat te ver”, zegt raadslid Jeroen Rijsdijk (PvdA). Aan het einde van de vergadering over de visie over bouwhoogte, geeft de wethouder toe dat de boomgaard voor die visie niet relevant is.

Historie

Dat mag dan zo zijn, inmiddels zijn bij inwoners van Rijsoord alle alarmbellen afgegaan. Nadat de toenmalige eigenaar eerder deze eeuw de fruitbomen illegaal kapte, zijn meer dan tien jaar processen gevoerd. Uiteindelijk resulteerde dat in de uitspraak dat de boomgaard moest worden hersteld. Wel moest de rechter er opnieuw aan te passen komen, om te zorgen dat het toenmalige college van B&W het herstel handhaafde met dwangsommen.

Notenbomen

Alleen werden niet de halfhoge fruitbomen terug geplant, maar kleine notenbomen. Die worden ook nog eens niet goed onderhouden, is in Rijsoord te horen. PvdA, GroenLinks en Burger op 1 spreken zich uit voor behoud van de boomgaard. “Je moet zuinig zijn op groen”, zegt Petra van Nes (Bop1). “Maak er echte natuur van, in plaats van wat er nu is”, merkt Melindy Dirks (GL) op.

Petitie

Komende donderdag, voor het begin van de maandelijkse raadsvergadering, zullen de inwoners een petitie aanbieden, die door ieder van de indieners persoonlijk is ondertekend. De wethouder zegt in de commissie dat er geen intentieovereenkomst is voor de bouw van woningen. Intussen zullen de eigenaren van de boomgaard in hun nopjes zijn met dit college van B&W. In plaats van in geld uitgedrukt relatief weinig waardevolle grond, kunnen ze mogelijk bij verkoop alsnog de veel hogere prijs van bouwgrond incasseren.