Sensibiliseren

26 April 2021, 10:19 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Voor vandaag had ik een heel andere column klaar staan. Gelukkig is deze niet tijdgebonden, maar soms wordt je links- of rechtsom ingehaald door de actualiteit. Dan kruip je achter je computer en schrijf gewoon een nieuwe column.

Het was weer een parlementair weekje in de krochten van de Tweede Kamer. Het begon met een persconferentie, waar tegen alle verwachtingen in versoepelingen werden aangekondigd per 28 april. Zo gaan de terrassen weer open van 12.00 tot 18.00 uur, maar zijn de bitterballen plotseling het kind van de rekening. 

De avondklok wordt woensdag aanstaande om 04.30 uur opgeheven en wij mogen weer gewoon een winkel binnen wandelen. Met dit laatste ben ik wel tevreden, een tijdslot was niet bepaald mijn ding, laat staan kleding kopen via internet. Veel te veel gedoe en dan ook nog uren wachten op de bezorger en wanneer het gekochte kledingstuk toch niet de juiste maat is dan weer terug sturen. Nee, laat maar zitten.

Afgelopen woensdag schudde de Tweede Kamer weer op zijn grondvesten. Het touw van de molensteen om Rutte III, wat de toeslagenaffaire toch is, werd wat vaster getrokken. Er was weer eens informatie aan de Tweede Kamer achter gehouden.

Het ging om de notulen van november 2019, waaruit zou blijken dat in het kabinet meerdere keren geklaagd is over kritische Kamerleden, zoals Pieter Omtzigt van het CDA, die samen met Renske Leijten (SP) zich heeft vastgebeten in de toeslagenaffaire.

Volgens bronnen zou de minister van financiën Wopke Hoekstra, getracht hebben om zijn partijgenoot te “sensibiliseren” wat een duur woord is voor “tot rede brengen”. Vrijdag jl. werd bekend dat de betreffende notulen vandaag (maandag) naar de Kamerleden wordt gezonden, ben benieuwd wat er allemaal weggelakt is.

Het zal niet tot verbazing leiden dat Rutte er geen herinnering meer aan heeft, maar dit geldt nu plotseling ook voor de, naar nieuw leiderschap snakkende frontvrouw van D66, Sigrid Kaag. Volgens Kaag was zij niet bij deze vergadering(en) aanwezig maar verbleef zij in Niger. Al staat haar naam gewoon als aanwezig vermeld in de betreffende notulen.

Door dit gelieg en gedraai is het vertrouwen in de politiek langzaam maar zeker aan het dalen naar het vriespunt. Binnen het CDA wordt het helemaal spannend, de kans dat er bij deze club een afsplitsing komt wordt met de dag groter.

Ook voor de huidige informatiegesprekken komen deze ontwikkelingen op een slecht moment. Het onderling wantrouwen wordt steeds groter, zodat de opdracht van Tjeenk Willink zo goed als mislukt mag worden genoemd. Wanneer de Nederlandse politiek vertrouwen van het electoraat wilt terug krijgen, zal er schoon schip gemaakt moeten worden. 

Dan moeten Rutte, Kaag en Hoekstra opstappen. Ook eventueel andere ministers en staatsecretarissen, die verantwoordelijk zijn voor dit debacle in de Nederlandse politiek, dienen hun biezen te pakken en zouden niet meer moeten terugkeren in de politiek.

Eerlijk gezegd zou ik er een voorstander van zijn om nieuwe Tweede Kamer verkiezingen uit te schrijven.

Crezéepolder
De Ridderkerkse SGP heeft raadsvragen gesteld over de toegankelijkheid van de Crezéepolder. Bij een bezoek aan verpleeghuis Salem was hierover geklaagd door mensen die slecht ter been zijn.

De Crezéepolder is een natuurgebied en niet voorzien van geasfalteerde paden. Indien je de moeite neemt om de informatie op de website te lezen, lees je dat de polder een zoetwatergetijdengebied is en net als bij de Noordzee er sprake is van eb en vloed. Zo’n gebied moet je, als politiek, niet willen verfraaien met geasfalteerde wegen, maar in stand houden zoals de natuur het zelf bepaald.

Een natuurgebied mag je dan ook niet vergelijken met een recreatiegebied, waar juist het tegenovergestelde van een natuurgebied mogelijk is. Zoals verharde paden, ligwei en andere recreatie mogelijkheden.

Laten wij er alstublieft voor waken, dat wij dat beetje ongerepte natuur dat Ridderkerk rijk is behouden blijft en niet ten prooi valt van recreatie.

Partij 18Plus
Vorige week las ik een bericht dat Partij 18Plus een campagne heeft gestart om het inschrijfgeld voor 18-jarige Ridderkerkers bij Woonnet Rijnmond te gaan betalen. De wachttijd voor een sociale huurwoning c.q. voor starters ligt inmiddels gemiddeld op zeven jaar.

Partij 18Plus wil hiermee het evenwicht terugkrijgen om zoveel mogelijk betaalbare woningen aan Ridderkerkers toe te wijzen. Het klinkt allemaal mooi, maar Ridderkerk zit in de woningmarktregio en mag één op de vier betaalbare woningen aan Ridderkerkers toewijzen. Daarnaast heeft Ridderkerk de verplichting om statushouders voorrang te geven boven de eigen bewoners.

Tevens worden er in Ridderkerk te weinig woningen gebouwd in de sociale sector. Partij 18Plus geeft hiermee de jongeren valse hoop om een woning te verkrijgen in Ridderkerk.

Een beetje een goedkope manier om jeugdige stemmers te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.