door Geert van Someren
Door geen handtekening te zetten onder de verlenging met vier jaar van het regionale Samenwerkingsverband Wonen, heeft de gemeente Ridderkerk een volgende stap gezet op weg naar een eigen lokaal systeem voor het verdelen van woningen. Die stap volgt op het besluit half oktober in een raadscommissie, waarbij een royale meerderheid van de fracties de voorkeur uitsprak voor zo’n eigen systeem. Daarmee hopen de raadsleden meer woningen te kunnen toekennen aan inwoners van Ridderkerk of mensen die er werken.
In een informatiebrief aan de gemeenteraad zegt het college van B&W toe binnenkort met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.
Grote sociale voorraad
“Ridderkerk doet sinds 2015 mee aan deze regionale samenwerking. Vanaf dat moment zien we een aanzienlijke toename van het aantal woningzoekenden dat in Ridderkerk naar een woning zoekt. Deze toename is groter dan de toename van het aantal woningzoekenden in het algemeen. Deze toename wordt onder andere veroorzaakt door de, ook in regionaal opzicht, relatief grote voorraad sociale huurwoningen in Ridderkerk”, schrijft het college. “Daarnaast zien we een relatief grote instroom van woningzoekenden met een urgente woningvraag, ook vanuit de regiogemeenten”.
Wachttijd 7 jaar
“Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Ridderkerk ook in vergelijking met andere regiogemeenten hoog is. De gemiddelde woningzoekende heeft een inschrijfduur van 7 jaar voordat deze in aanmerking komt voor een sociale huurwoning”, zo staat in de brief aan de raad. “Hoewel een deel van de voor verhuur vrijkomende sociale huurwoningen op basis van de Huisvestingswet 2014 met voorrang mag worden toegewezen aan woningzoekenden met een binding met Ridderkerk, is ook voor deze groep woningzoekenden de wachttijd lang”.
Winst beperkt
De winst die kan worden geboekt door het zelf te doen, is overigens beperkt, zo bleek eerder uit een bericht van de provincie, die tegen deze ontwikkeling is. Tot een paar jaar geleden was het wettelijk mogelijk maximaal 25% van de toewijzingen voor een woning met voorrang te verlenen aan mensen met een binding met de gemeente. Nu is dat 50%. In Ridderkerk blijkt op dit moment dat percentage in de praktijk 41% te zijn. Dus de maximaal mogelijke toename is 9%. Daar staat als nadeel tegenover dat woningzoekenden zich bij meerdere instanties zullen moeten inschrijven en dat de kosten van het ontwikkelen en onderhouden van een nieuw systeem voor Ridderkerk substantieel zijn.
Niet mogelijk
Het is praktisch niet mogelijk dat de gemeente voor 1 januari al met een eigen systeem komt. Wethouder Kees van de Duijn Schouten noemde eerder het jaar 2026 als mogelijk beginjaar. Na het nu niet ondertekenen van de verlenging voor de regionale samenwerking, zal door het college waarschijnlijk geprobeerd worden tot een overgangsregeling te komen.