door Geert van Someren
De lokale politiek in Ridderkerk is er allerminst gerust op dat de overschakeling van aardgas op andere vormen van energie voor de inwoners betaalbaar zal zijn. Alle partijen spreken in de gemeenteraad daarover stuk voor stuk hun zorg uit tijdens de behandeling van de Warmtevisie van het college van B&W. Wethouder Marten Japenga zegt dat hij “de zorg over betaalbaarheid nu niet helemaal kan wegnemen. We zullen dit element meenemen bij het opstellen van het wijkplan. We zullen er bovenop zitten”.
Kern van de warmtevisie is dat Ridderkerk aardgasvrij moet worden. Japenga: “Hoe weten we nog niet. Innovatie gaat ons helpen”. Het eerst is volgens de visie de wijk Bolnes aan de beurt. Die wijk is volgens het college geschikt om binnen tien jaar over te schakelen op het gebruik van restwarmte uit de industrie. Dat is ruim voldoende beschikbaar in de toekomst, ook als in de industrie geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen, verzekert Japenga. Wel zal voor de omschakeling een veel geld kostende nieuwe infrastructuur moeten worden aangelegd om de warmte in de huizen te kunnen krijgen. Ook moeten veel woningen (nog) beter worden geïsoleerd.
In de prullenbak
Tijdens de behandeling in de gemeenteraad gaat het smaldeel Kloos/Van Vliet, dat zelfstandig opereert binnen Echt voor Ridderkerk, het verst. “Die visie kan regelrecht de prullenbak in”, zegt Jim Kloos. “Voor de uitvoering in Ridderkerk is circa 400 miljoen euro nodig. Wie gaat dat betalen? De visie heeft een idealistisch en dwangmatig karakter”. Hij pleit er voor om aan te sluiten bij de “minstens 30 gemeenten” die niet mee doen aan de transitie. “Dat is tegen de wet”, constateert raadslid Anton Rotter (SGP). Op zijn vraag of Kloos wil dat Ridderkerk zich niet aan de wet houdt, antwoordt die bevestigend.
Argwaan
Zorgen zijn er in de lokale politiek niet alleen massaal over de betaalbaarheid, maar ook over het betrekken van de inwoners. Petra van Nes (Burger op 1): “Inwoners weten niet wat het voor ze betekent”. “Bewoners moeten acht jaar voor het gas verdwijnt worden geïnformeerd”, merkt Rottier op. “Het zal nog veel energie vergen om bewoners over de streep te trekken”. Karin Kayadoe van Leefbaar Ridderkerk: “We moeten zorgen dat we innovatief blijven. Edward Piena (VVD): “Haalbaarheid en betaalbaarheid moeten de basis zijn. Zonder subsidies is dat niet haalbaar”. “De investeringen zullen enorm zijn”, merkt Ad Los (EVR) op. “Onze argwaan over de betaalbaarheid is groot. Een warmtenet is zeker niet gratis”.
Niet de dupe
Dick Breeman (CDA): “Burgers mogen niet in de financiële problemen komen. Ze moeten onder geen enkel beding de dupe worden”. Lucien Westbroek van Partij 18Plus: “Dit vergt constante bijsturing. We moeten geen oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben”. Robert Kooijman (CU) wijst op waterstof “dat er zeker aankomt”. Jilles Soffree (PvdA): “Het is een ongewis avontuur, maar je moet ergens beginnen”.
Uiteindelijk stemmen alleen de raadsleden Kloos en Van Vliet tegen de Warmtevisie.
Zie ook: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/onzeker-pad-naar-wonen-zonder-aardgas