door Geert van Someren
Veel is onzeker over hoe Ridderkerk er voor gaat zorgen dat de gemeente in 2050 aardgasvrij is. Een aantal zaken is al wel helder. Bolnes is de eerste wijk die van het gas af gaat. Het college van B&W sorteert daar voor op de keus om de energie hoofdzakelijk uit industriële restwarmte te halen. Daarvan is ruim voldoende beschikbaar.
Over 10 jaar moet al twintig procent van de woningen aardgasvrij vrij zijn. Voor Ridderkerk gaat het dan om ongeveer 4000 woningen. Dat wordt een race tegen de klok. Er is nog helemaal niets van een infrastructuur om die restwarmte in de woningen te krijgen. En evenmin is duidelijk wie dat gaat betalen.
Tijdens een digitale vergadering van de raadscommissie Samen Wonen over het voorstel van het college van B&W over de warmtevisie voor Ridderkerk, uiten raadsleden hun zorgen over de onzekere toekomst. Bedenkingen zijn er over wie de leverancier wordt van de restwarmte. Van het niet succesvolle en verlieslijdende Warmtebedrijf Rotterdam wil in ieder geval raadslid Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk) niet afhankelijk zijn. Wethouder Marten Japenga daarover: “We gaan niet zo maar ergens mee in zee. We kijken of de leverancier solide is. Het moet veilig en betrouwbaar zijn. Anders gaan we er niet mee akkoord”.
Bescherming consument
Belangrijke vraag is wie dat allemaal gaat betalen. Gemeentelijk adviseur Jade Oudejans daarover: “Het niet-meer-dan-anders principe geldt. Inwoners moeten niet meer gaan betalen dan met gas. De bescherming van de consument staat centraal”. Op de vraag of er ook nog genoeg restwarmte is als de betrokken bedrijven zijn overgestapt van fossiele brandstoffen op milieuvriendelijke varianten, antwoordt ze bevestigend.
Helder is dat zeer veel inwoners staan voor de noodzaak hun woningen beter te isoleren. Raadslid Dick Breemans (CDA) maakt zich zorgen over de grote groep mensen in Ridderkerk die net het hoofd boven water kunnen houden. Wethouder Japenga: “De boodschap is isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Hoe we dat gaan oplossen is een moeilijk punt. We hebben een duurzaamheidslening, maar daar gelden eisen voor. Het is nog niet uitgekristalliseerd. We willen geen energie-armoede. De kosten zullen eigenlijk op hetzelfde niveau moeten blijven”. Raadslid Ad Los (EVR): “Er zijn immense investeringen nodig. Ik ben hier niet helemaal gerust op”.
Cheque van 90 euro
Op de vraag van het raadslid Anton Rottier hoe de gemeente de inwoners gaat helpen die de overstap naar ernergielabel B niet kunnen betalen, antwoordt de wethouder dat de inwoners van de gemeente een cheque van 90 euro krijgen. Daarmee kunnen ze advies aanvragen voor het isoleren van hun woning.
In januari gaat de gemeente beginnen de bewoners van de wijk Bolnes te informeren over de transitie. Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van een aanbod voor het volgen van een cursus van drie dagen over de veranderingen die op stapel staan.
Besluit gemeenteraad
In december neemt de gemeenteraad een besluit over de warmtevisie van het college van B&W. Tevens wordt de raad dan gevraagd in te stemmen met het voorstel om “de kansrijke wijken, te weten Bolnes (start in 2021), West, Centrum, Oost (start in 2024) en het bedrijventerrein Donkersloot (start in 2022) aan te wijzen voor nadere uitwerking”.