door Geert van Someren
Bewoners van de Kerksingel hebben volgens hen schade aan hun monumentale panden opgelopen die het gevolg zijn van de sloop van de flatgebouwen aan De Blaak. Die sloop is op het vullen van wat gaten na voltooid. Daarna gaat een nieuwe fase van de bouw in. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door een andere aannemer dan die verantwoordelijk was voor de sloop.
Het is daarom noodzakelijk dat opnieuw een nulmeting van de monumentale panden plaatsvindt. Anders is het later lastig zo niet onmogelijk vast te stellen wie verantwoordelijk is voor welke schade. Dat valt te concluderen uit mondelinge vragen die het raadslid Petra van Nes (Burger op 1) samen met Jeroen Rijsdijk (PvdA) stelt in de gemeenteraad en de antwoorden die wethouder Kees van der Duijn Schouten daarop geeft.
Informatie
De informatie die via opdrachtgever Wooncompas aan de gemeente wordt geleverd, is volgens de wethouder voldoende om te kunnen handhaven op het overschrijden van de normen bij trillingen. “De bewoners van de Kerksingel willen zoals door de rechter is opgedragen een rapportage met de data van de overschrijdingen, de analyses hiervan en het logboek in een leesbare vorm”, aldus het raadslid dat wil weten wanneer de bewoners die krijgen. “De bewoners krijgen wekelijks data”, zegt de wethouder. “Ze willen die in een ander format. We hebben Wooncompas daarom gevraagd, maar dat niet gekregen”.
Heikel punt
Het is nog niet bekend hoe de nieuwbouw wordt gefundeerd, antwoordt Van der Duijn Schouten op een vraag van het raadslid. “In de verleende omgevingsvergunning is voorgeschreven dat gefundeerd moet worden met schroefpalen omdat deze trillingsvrij zijn”, aldus Van Nes. “In het door de gemeente goedgekeurde monitoringsplan, wordt gesproken over heien met prefab betonpalen, hetgeen strijdig is met de verleende vergunning en veel risicovoller voor de monumenten”.