door Geert van Someren
Door het aanbrengen van stutten onder de takken is de monumentale vleugelnootboom op het schoolplein van de Huishoudschool te redden. Uit het in het Ridderkerks Dagblad door het college van B&W aangekondigde technisch onderzoek is gebleken dat de zogeheten kroonbasis van de vleugelnoot door houtrot ongemerkt verzwakt is geraakt. Dat blijkt uit antwoorden die het college heeft gegeven op schriftelijke vragen van de raadsleden Jeroen Rijsdijk (PvdA) en Petra van Nes (Burger op 1).
“Doordat het vruchtlichaam in de stam verborgen zat was dit met een visuele inspectie eigenlijk niet waarneembaar”, aldus het college. “Door voortgaande houtrot zijn uiteindelijk twee gesteltakken uitgescheurd. Doordat het een zeer brede kroon is hebben de takken zelf de val gebroken. Echte grote schade aan de takken is afwezig”.
Zichzelf herstellen
“De soorteigenschappen van Kaukasische vleugelnoot maken dat zolang het bastweefsel grotendeels intact is de boom zichzelf weer kan herstellen. Hier betekent dit dat de twee uitgebroken takken niet zullen afsterven. De takken zullen vanuit slapende knoppen nieuwe twijgen gaan vormen en over geruime tijd de kroon herstellen. De uitgebroken takken zullen echter altijd in hun liggende positie blijven”, zo staat in het antwoord op de vragen van de raadsleden. “Terugduwen van de gesteltakken geeft eerder een risico op beschadigen van het bastweefsel en daarmee het onderbreken van de sapstromen”.
Breukgevoelig
“Het houtrot in de kroonbasis zal niet stoppen, mede door de relatief zachte houteigenschappen van de vleugelnoot. Daarmee is te verwachten dat ook de overgebleven kroondelen in toenemende mate breukgevoelig worden”, merkt college van B&W op. “Dit is bij het behoud van de habitus door de lage takken gemakkelijk oplosbaar door het aanbrengen van stutten. Daarmee wordt de noodzaak tot een sterke stam weggenomen en kan de boom maximaal investeren in nieuw houtweefsel. De huidige conditie is als verminderd beoordeeld. Dat laat zien dat de groei niet geheel normaal is, maar nog voldoende vitaal om nieuw kroonvolume te vormen”.
Levensverwachting
Het college merkt op dat de levensverwachting van de boom minimaal nog vijftien jaar is. Naast onderhoud is een jaarlijkse visuele inspectie nodig, met name omdat op het terrein woningbouw komt. De technische toestand wordt over drie jaar opnieuw beoordeeld. Het onderhoud zal volgens het college bestaan uit het snoeien van de uitgebroken gesteltakken, de snoei van de overige kroondelen, het aanbrengen van ondersteuning in de vorm van stutten, het aanbrengen van aarde tussen de aanhechting en het monitoren van de boom.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/vleugelnootboom-bij-huishoudschool-is-in-belabberde-staat