door Geert van Someren
Ondanks bezwaren van de andere regiogemeenten, corporatie Wooncompas en minister Monica Keizer (volkshuisvesting) zet de gemeente Ridderkerk een eigen systeem voor de verdeling van sociale huurwoningen door. Met alleen de stemmen van de ChristenUnie en GroenLinks tegen, heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad daarmee donderdagavond ingestemd. De lokale politiek vindt een wachttijd van circa zeven jaar onaanvaardbaar. In het huidige regionale systeem zijn de Ridderkerkse inwoners in het nadeel. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad niet aanvaardbaar.
De drie instanties met bezwaren hebben elk op de valreep nog een brief gestuurd aan het Ridderkerks college van B&W om af te zien van een eigen systeem. Alleen op het gebied van urgenties zal de gemeente regionaal blijven samenwerken. Voor het overige moeten inwoners van andere gemeenten zich vanaf 1 januari 2026 inschrijven in het nieuwe lokale systeem, als ze voor een sociale huurwoning in Ridderkerk in aanmerking willen komen.
Drie brieven met bezwaren
De drie instanties hebben elk in een brief op de valreep geprobeerd om Ridderkerk op andere gedachten te brengen. Bij de aanvang van de vergadering vraagt het raadslid Robert Kooijman (ChristenUnie) om uitstel van de vergadering, zodat de gemeenteraad van de inhoud kennis kan nemen. Een meerderheid van de raad gaat daar niet in mee. Tijdens de voorbereidende commissievergadering eind januari is al duidelijk geworden dat een grote meerderheid achter dit punt uit het collegeprogramma staat, terwijl nog veel onzeker is. Zoals wat de kosten zijn die Wooncompas gaat doorberekenen aan Ridderkerk voor het extra werk. En of het eigen systeem op de lange duur wel het beoogde resultaat heeft. Ook is maar de vraag of de gemeente voor 1 januari aanstaande alles rond heeft en of de provincie het plan niet gaat dwarsbomen met een regionale plicht om samen te werken.
Duidelijk
SGP-raadslid Daan Kardol is duidelijk: “Ridderkerk kiest vandaag voor het dorp en de eigen inwoners. Die verdienen een grotere kans op een sociale woning. Ridderkerk is er niet om de behoefte van andere gemeenten op te lossen. Die bouwen te weinig sociale huurwoningen”. Het CDA-raadslid Victor Mijnders sluit niet uit dat de huidige situatie vertekend wordt door het grote aantal herhuisvesters, mensen die naar een andere sociale woning moeten omdat hun huis wordt gesloopt bij de sanering van een woonwijk. VVD-raadslid Michel Borst merkt op dat het systeem zeker niet op de lange termijn de oplossing is. “We moeten zeker ook meer woningen bouwen”. Björn Ros (GroenLinks) noemt het onnodig, niet rechtvaardig en kostbaar. “Voorstel is asociaal, het raakt woningzoekenden van buiten. Het echte probleem is het tekort aan sociale woningen”.
Amendement
De gemeenteraad is ook met grote meerderheid akkoord gegaan met een amendement van de SGP, dat mede werd ondertekend door Partij 18Plus, Leefbaar Ridderkerk, Echt voor Ridderkerk, Burger op 1, VVD en de nieuwe eenmansfractie van Trudy van Nieuwenhuizen. Die aanvulling op het raadsvoorstel bepaalt de inschrijvingskosten voor het systeem op 29 euro per persoon met elk jaar daarop 25 euro verlengingskosten.
Wethouder Kees van der Duijn Schouten merkt op het jammer te vinden dat binnen de regionale samenwerking het niet mogelijk was om voor Ridderkerk een afwijkende procedure te hebben.