door Geert van Someren
Na een debat van 3½ uur heeft de gemeenteraad van Ridderkerk met een royale meerderheid ingestemd met de investering in nieuwbouw voor het reactiecentrum De Fakkel, bestaand uit een binnen en buiten zwembad en een recreatiehal. Daarmee is een bedrag van 39,2 miljoen euro gemoeid, de grootste investering in de geschiedenis van Ridderkerk.
Onder aanvoering van de ChristenUnie stemmen drie fracties tegen: naast de ChristenUnie zijn dat Echt voor Ridderkerk en GroenLinks. Reden is dat de financiële dekking ontbreekt. Jaarlijks zal het nieuwe centrum met circa een miljoen euro op de begroting drukken, merkt fractievoorzitter Robert Kooijman van de ChristenUnie op. Gevreesd wordt dat het tot bezuinigingen op de begroting zal leiden, bijvoorbeeld in het sociaal domein.
Kadernota
Wethouder Henk van Os zegt daar in juni volgend jaar – in combinatie met welke bezuinigingen noodzakelijk zijn op de begroting van de volgende jaren – met de kadernota helderheid over te zullen geven. Een amendement van de ChristenUnie om de besluitvorming over de nieuwbouw tot die tijd uit te stellen, haalt geen meerderheid. Van Os merkt op dat in 2029 het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard is volgebouwd en dat daar aanzienlijke inkomsten uit de OZB naar de gemeentelijke financiën zullen komen.
Turnhal
De gemeenteraad besluit met het aannemen van een motie van de VVD tevens om het wel of niet toevoegen van een turnhal aan het nieuwe complex uit te stellen tot volgend jaar. De voorbereidingen voor de nieuwbouw van het recreatiecentrum gaan gewoon door, maar met twee opties: wel of geen turnhal. SGP en Leefbaar zijn daar tegen, niet omdat ze turnvereniging OKK geen nieuwbouw gunnen, maar omdat er ook andere mogelijkheden zijn om de problemen van OKK op te lossen zoals een combinatie met de nieuwe sporthal. Wethouder Van Os: “Mooi om te zien. Het college van B&W kan daar zeker mee uit de voeten”.
Gratis kaartje
De gemeenteraad stemt ook in met een motie van de PvdA om na de realisatie van het nieuwe zwembad in 2028, aan alle Ridderkerkse kinderen in de leeftijd tot en met twaalf jaar op aanvraag een gratis toegangskaartje te geven. ChristenUnie en Echt voor Ridderkerk zijn daar tegen. Sympathiek maar veel te vroeg en er gaat genoeg geld naar het zwembad, zijn de respectievelijke argumenten. “Een deel van deze kinderen is nog niet eens verwekt”, zegt GroenLinks dat wel voor de motie stemt.
Groene Stroom
Van diverse kanten krijgt de wethouder het verzoek om opnieuw in gesprek te gaan met de lokale energiecoöperatie De Groene Stroom, waarvan nu zonnepanelen op het dak van het zwembad liggen. Bij het nieuwe bad gaat de gemeente dat zelf doen om de energie voor het centrum op te wekken. “Daartoe ben ik zeker bereid”, zegt Van Os. Veel moet daarvan niet worden verwacht. “We hebben het nagerekend en vinden het bedrag dat we vergoeden correct”.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/nieuw-zwembad-houdt-gemoederen-in-politiek-bezig