door Geert van Someren
Tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad op donderdagavond blijkt dat de nieuwbouw van recreatiecentrum De Fakkel de gemoederen in de lokale politiek bezig houden. Anders gezegd: er zitten nogal wat haken en ogen aan.
De gemeenteraad zal zich bij de besluitvorming op donderdag 17 oktober via amendementen of moties nog moeten uitspreken over een aantal zaken. Meest in het oog springt de vraag of de raad in de nieuwbouw niet alleen een sporthal in het plan wil opnemen maar ook een turnhal. Dat verhoogt de investering van circa 39,2 miljoen euro verhogen naar afgerond 45 miljoen euro.
Pijnpunten
Andere pijnpunten zijn het verdwijnen van het eigen honk voor zwemclub Poseidon 56 en de hoogte van de vergoeding aan De Groene Stroom voor het door de gemeente verbreken van het contract voor de zonnepanelen die nu liggen op het te slopen gebouw.
Vertegenwoordigers van turnvereniging OKK, Poseidon en De Groene Stroom spreken in de commissie in om hun belangen aan de leden van de gemeenteraad uit te leggen. Kern van het voorkeursscenario voor het nieuwe zwembad is dat het aantal vierkante meters zwemwater gelijk blijft. Het nieuwe binnenbad wordt gebouwd op de plaats van het huidige buitenbad. Het nieuwe buitenbad komt daarna op de plaats van de huidige binnenbaden. In het nieuwe recreatiecentrum komen een sporthal en gemeenschappelijke horeca.
Grootste investering ooit
Wethouder Henk van Os noemt het nieuwe recreatiecentrum “de grootste investering uit de geschiedenis” in Ridderkerk. Uit de discussie met de raadsleden blijkt dat het college van B&W nog niet helder op een rijtje heeft gezet wat precies de gevolgen zijn voor de gemeentelijke begrotingen in de komende jaren. Samen met de financiële gevolgen van het recente besluit voor de aanleg van een steunberm tegen de oeverconstructie in Bolnes-Maasdonck voor een bedrag van 9,2 miljoen euro, wil het college in 2025 bekijken wat de gevolgen zijn voor de financiën de komende jaren.
Forse opgaaf
Dat hadden diverse raadsleden liever nu al gezien, omdat Ridderkerk net als andere gemeenten in Nederland vanaf 2026 te maken krijgt met een lagere uitkering van de rijksoverheid. Van Os: “De financiële opgaaf voor Ridderkerk is de komende jaren fors. De Fakkel zien wij als een afzonderlijk programma. Het is aan de raad om te besluiten wel of geen krediet beschikbaar te stellen voor de investering in de nieuwbouw van het recreatiecentrum”. Het college verwacht na de stijgingen van de laatste jaren van de bouwprijzen en de huidige stabilisering van de bouwkosten, dat bij de aanbesteding blijkt dat het project binnen het budget is te realiseren, aldus de wethouder.