door Geert van Someren
De lokale politiek praat op woensdagavond 11 september in commissieverband over de Klimaatvisie Ridderkerk. Dat gebeurt in een zogenoemde bijeenkomst van de gemeenteraad. Die onderscheidt zich van een ‘gewone’ vergadering, onder andere omdat daar niet kan worden ingesproken. Ook bestaat niet de mogelijkheid dit soort bijeenkomsten via internet te volgen of na te luisteren.
De bijeenkomst is openbaar en begint om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis aan het Koningsplein. In de lokale Klimaatvisie staat de route die de lokale politiek wil volgen op weg naar een “duurzaam 2050, met een samenleving die bijna CO₂ neutraal is, klimaatbestendig en circulair”.
Acht thema’s
In de visie staan acht thema’s. Dat zijn energiebesparing, energie opwekking, energie opslag, aardgasvrij wonen, duurzame mobiliteit, een circulaire samenleving, klimaatadaptatie en milieu. “Uitgangspunten zijn haalbaarheid en betaalbaarheid”, aldus de visie. Dat laatste is van belang geworden nu in de praktijk blijkt dat de aansluiting op een warmtenet vaak leidt tot beduidend hogere kosten voor inwoners. Het Ridderkerks college van B&W noemde die optie eerder ook als een serieuze mogelijkheid voor de gemeente.
Opwarming
“Het wordt steeds duidelijker dat het klimaat verandert. De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen. Verschillende soorten planten en dieren dreigen te verdwijnen. De temperatuur stijgt en steeds vaker hebben we te maken met extreme neerslag. De winters zijn te zacht en de zomers zijn te heet. Grondstoffen worden steeds zeldzamer. Dat heeft grote gevolgen, ook voor de inwoners van Ridderkerk”, aldus de visie.
Tijd voor verandering
“Bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas komt CO₂ vrij. In 2050 mag er bijna geen CO₂ meer in de lucht komen. Dat staat in het Nationaal Klimaatakkoord uit 2019. Hierin staat ook dat we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen moeten gebruiken. Bijvoorbeeld voor het maken van plastic producten. Kortom: het is tijd voor verandering. Het is tijd om over te stappen naar een duurzamere samenleving”. In de Klimaatvisie staat onder andere hoe de gemeente bijdraagt aan het doel om in 2050 bijna geen CO₂ meer uit te stoten.
Anders
“We kunnen de oorzaken van klimaatverandering alleen aanpakken als we dingen anders gaan doen”, zo staat in het gemeentelijke beleidsstuk. “De manier waarop we leven, wonen, werken en bouwen zal moeten veranderen. Om Ridderkerk duurzaam te maken, is nu actie van ons allemaal nodig “Ook willen we onze gemeente volledig circulair maken. Dat betekent dat we grondstoffen, materialen en producten gaan hergebruiken. Zo voorkomen we dat we onnodig nieuwe grondstoffen uit de natuur moeten halen”.
Zie ook onze publicatie van vorige maand: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/doel-gemeente-4000-aardgasvrije-woningen-voor-2030