Na 1,5 jaar wekelijks een column te hebben geschreven is het nu tijd voor een vakantieperiode. Niet dat ik nu een paar weken stop met schrijven, maar ik ga de komende periode kortere columns schrijven waarin de kritische noot, over strapatsen zowel landelijk als plaatselijk, niet zal ontbreken.
Een paar weken terug las ik een artikel, in het enige huis-aan-huisblad in Ridderkerk, over het plaatsen van waarschuwingsborden vanwege de blauwe zone op het Dillenburgplein in de wijk Slikkerveer. Dit gebeurde op initiatief van de winkeliers van het Dillenburgplein. Dit wekte mijn verbazing, want de wet is hierover duidelijk.
Voor het plaatsen van een verkeers- c.q. waarschuwingsbord heb je als winkeliersvereniging de uitdrukkelijke toestemming nodig van de wegbeheerder, in dit geval de gemeente Ridderkerk. Zonder goedkeuring kunnen deze borden worden weggehaald door de wegbeheerder zonder dat er sancties tegenover hoeven te staan.
Ik heb nog even gezocht op de gemeentelijke website of er soms een raadsinformatiebrief aanwezig was hierover. Ik ben tot april van dit jaar teruggegaan, maar heb niets gevonden. Ben nu dus wel nieuwsgierig naar wie hiervoor toestemming heeft gegeven vanuit de gemeente Ridderkerk. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat winkeliers op eigen initiatief maar her en der borden gaan plaatsen.
Waarnemers
Je zou maar politieagent zijn in Amsterdam en de opdracht krijgen van je meerdere om controles op wapenbezit uit te voeren. Dan voel je je bepaald niet gesteund door het gemeentebestuur van die stad, met aan het hoofd burgemeester Femke Halsema. Volgens deze burgemeester mogen er waarnemers aanwezig zijn bij deze controles.
Deze waarnemers moeten er op toezien dat de controle op willekeurige burgers plaatsvindt en niet op basis van uiterlijke kenmerken. De leiding van de Amsterdamse politie heeft in het kader van transparantie en verantwoordelijkheid geen bezwaar tegen de waarnemers.
Inmiddels hebben zich al 22 waarnemers gemeld, maar burgemeester Halsema vraagt om nog meer waarnemers. Indien ik agent was zou ik dit zien als een gebrek aan vertrouwen door het gemeentebestuur en de leiding van de politie. Misschien dat het gemeentebestuur van Amsterdam eerst eens moet kijken in welke gelederen wapenbezit het meeste voorkomt.
Het heeft niets te maken met etnisch profileren, maar het voorkomen van onnodige slachtoffers van schietpartijen, die ook in Amsterdam aan de orde van de dag zijn.
Lintje
Op 26 april jongsleden werd ik benoemd in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens deze plechtigheid vertelde burgemeester Attema dat hiervan, door de plaatselijke radio en tv, tv-opnames werden gemaakt die ik toegestuurd zou krijgen om het nog eens opnieuw te beleven.
Inmiddels zijn wij bijna vier maanden verder, maar tot op heden heb ik nog geen linkje van de lintjesuitreiking mogen ontvangen. Ik kom wel eens op een filmset en dan praat ik ook met de mannen en vrouwen die de film of serie in elkaar zetten, die mij steevast vertellen dat het maken van één zo’n linkje hooguit anderhalf uur werk is.
Dan zou je denken dat dit RTV Ridderkerk ook moet lukken. Ik ben heel benieuwd wanneer ik het linkje mag ontvangen, het niet nakomen van deze belofte straalt ook af op de gemeente Ridderkerk als opdrachtgever.