Daling schriftelijke raadsvragen zet in 2023 door

1 March 2024, 16:55 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad stelde vorig jaar ongeveer dertig procent minder schriftelijke vragen aan het college van B&W dan in 2022.

door Geert van Someren

De negen fracties in de Ridderkerkse gemeenteraad hebben vorig jaar in totaal 48 schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Daarmee zet de eerder al ingezette daling van 91 vragen in 2021 naar 69 vragen in 2022 zich door. In twee jaar tijd is daarmee het aantal nu bijna gehalveerd.

Elke fractie heeft in 2023 vragen gesteld. Traditioneel zijn daarbij Leefbaar Ridderkerk (twaalf vragen) en het linkse blok van PvdA/GroenLinks (in totaal elf vragen) koplopers. De PvdA heeft ook twee vragen ingediend in samenwerking met Burger op 1. Nadat de fracties van PvdA en GroenLinks zich weer hebben gesplitst, heeft de eerst genoemde fractie nog vijf vragen gesteld en de tweede één. In één geval is door de ChristenUnie en de VVD een gezamenlijke schriftelijke vraag ingediend.

Minder op tijd

Wat dit jaar opvalt – naast de substantiële daling van het aantal vragen – is de massale overschrijding van de termijn van dertig dagen waarbinnen een vraag moet zijn beantwoord. In 2023 werd bij 26 van de 48 vragen niet op tijd geantwoord en dan is een overschrijding met één of twee dagen niet meegeteld. Het langst laat een op 6 januari door Leefbaar gestelde vraag op zich wachten: drie maanden. Daar tegenover staat in april een vraag van de SGP waarvan het antwoord al met twee weken kwam.

Niet altijd bericht

Niet in alle 26 gevallen dat de termijn niet kon worden gehaald, is een vertragingsbericht door het college gestuurd. Dat is bij 18 vragen gebeurd. De kroon bij de overige acht vragen spant een door de ChristenUnie eind juni gestelde vraag waar op 22 september antwoord op kwam. Mogelijk speelt daarbij de vakantietijd in combinatie met de reorganisatie van de ambtelijke organisatie een rol.

Vragenuurtje

Overigens zijn er voor de gemeenteraad meer gelegenheden om vragen te stellen. Dat kan mondeling tijdens het traditionele vragenuurtje in een raadsvergadering en schriftelijk bij de voorbereiding op de behandeling van de begroting en bij de kadernota. Van deze laatste twee mogelijkheden wordt veel gebruik gemaakt.

Zie ook onze publicatie van vorig jaar februari: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/aantal-schriftelijke-raadsvragen-daalt-met-een-kwart-