Aantal schriftelijke raadsvragen daalt met een kwart

2 February 2023, 16:09 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De nieuwe, gecombineerde fractie van PvdA/GroenLinks heeft na de verkiezingen in maart negentien schriftelijke vragen gesteld.

door Geert van Someren

Het aantal schriftelijke vragen dat de 29 raadsleden aan het college van B&W stellen, is afgelopen jaar beduidend gedaald: van 91 vragen in 2021 naar 69 vragen in 2022. Een daling van 24,2%. Daarmee is het aantal vragen terug op het niveau van 2020. De griffie van de gemeenteraad noteerde 14 vragen in 2018, 32 vragen in 2019 en 67 in 2020.

Tien jaar geleden leek het fenomeen nog met uitsterven bedreigt. Dat jaar werden zes vragen gesteld. De enorme toename in de afgelopen jaren, is volgens een lid van het college van B&W te danken aan de publiciteit die de vragenstellers krijgen. De reden voor de daling in het afgelopen jaar ten opzichte van 2021 zou zowel te maken kunnen hebben met de covid epidemie, als de komst van een nieuw gemeenteraad en een nieuw college van B&W in 2022.

Meeste vragen
Onveranderd door de jaren heen is dat de meeste vragen afkomstig zijn van links. Eerst de PvdA, nu van de gecombineerde fractie PvdA/GL. In totaal heeft de fractie in 2022 twintig van de 69 vragen gesteld. Leefbaar Ridderkerk zit met elf vragen ook traditioneel aan de bovenkant. Coalitiepartij CDA komt met zeven vragen op de derde plaats. De rij wordt gesloten door Echt voor Ridderkerk en VVD met elk twee vragen. In negen gevallen zijn de vragen gesteld door twee fracties en in één geval zelfs door drie (ChristenUnie, SGP en CDA). Die laatste vraag betrof extra geld voor de schuldhulpverlening.

Meestal op tijd
Voor het beantwoorden van de schriftelijke vragen geldt een maximum termijn van dertig dagen. Het lukt het college van B&W in de meeste gevallen om daarbinnen te blijven, hoewel het regelmatig toch een of twee dagen scheelt. Bij zeventien vragen heeft het college op voorhand laten weten dat die termijn niet kon worden gehaald. Soms heeft dat met vakantie te maken, maar ook wordt diverse keren geen reden opgegeven voor de vertraging. Een paar keer krijgt de vragensteller heel snel antwoord. In elf dagen in september aan Partij 18Plus over de opvang van asielzoekers en in veertien dagen in juli aan Leefbaar Ridderkerk over de sluiting van school De Klimop in Rijsoord.