door Geert van Someren
Fractievoorzitter Ton Overheid van coalitiepartij CDA vindt dat de wijkoverleggen deel moeten blijven uitmaken van het toekomstig pallet met diverse vormen van de nieuwe participatie in Ridderkerk. Hij heeft dat gezegd in de gemeenteraad tijdens een debat over de startnotitie ‘Betrokken samenleving’ van wethouder Fleur Stip.
Vraag is wel of tegen de tijd dat Stip in de loop van 2024 met de nota daarover komt, de wijkoverleggen nog bestaan. In december vorig jaar heeft het college van B&W de overleggen stopgezet en sindsdien proberen de wijkoverleggen nog te blijven functioneren, ondanks dat de informatievoorziening stokt.
Moties
Een motie van Burger op 1, PvdA en EVR om de wijkoverleggen weer op te starten, krijgt de steun van het CDA en GL. Echter met 19 stemmen tegen 9 verwerpt de gemeenteraad de motie. Ook een motie van de zelfde drie partijen om een inhoudelijk gesprek te voeren met de voorzitters van de wijkoverleggen is kansloos: 23 tegen vijf stemmen. De startnotitie wordt met 25 tegen drie stemmen (van PvdA en Burger op 1) aangenomen.
Vele manieren
Wethouder Stip benadrukt dat participeren op vele manieren kan. “Iedereen mag zijn mening uiten. Constant ontwikkelen is belangrijk”. De CU adviseert de wethouder om “de aandacht te richten op het vinden van de zwijgende meerderheid”. LR zegt te hopen dat de wethouder het wiel niet helemaal opnieuw gaat uitvinden en dat de betrokkenheid van de mensen in de wijken behouden blijft. De VVD wil zo veel mogelijk maatwerk bij de participatie en EVR juicht de inzet van moderne instrumenten toe.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/wethouder-stip-negeert-bestaande-wijkoverleggen