Burgemeester pakte affaire met graf op om mogelijke onrust

31 May 2023, 08:54 uur
Lokaal
mainImage
PR
Op de begraafplaats worden grafbedekkingen alleen nog weggehaald als de grafrechten zijn verlopen.

door Geert van Someren

Voormalig burgemeester Anny Attema heeft circa drie jaar geleden de zaak met het weghalen van de steen op een graf zelf opgepakt om dat er sprake was of kon zijn van maatschappelijke onrust. De begraafplaats was en is de verantwoordelijkheid van wethouder Peter Meij.

“In dit geval was de burgemeester zich er meteen van bewust wat een schokkende ervaring het voor betrokkene moet zijn geweest”, schrijft het college van B&W in antwoord op schriftelijke vragen van het raadslid Cora van Vliet (EVR). Op een dag vond de Ridderkerkse op de begraafplaats Vredehof dat de bedekking op het graf van haar moeder en de daarop geplaatste urn van haar vader waren verdwenen.

Rechthebbende
“De burgemeester heeft alles in het werk gesteld, waaronder het aanbieden van het plaatsen van nieuwe grafbedekking en het aanpassen van de verordening, om op die manier zoveel mogelijk het leed te verzachten”, aldus het college. In het antwoord op de vragen beroept het college zich op de uitspraak van de rechter over de zaak. “De rechter geeft aan dat de gemeente zijn best heeft gedaan een eventuele rechthebbende te bereiken: door driemaal een brief te sturen en door een bordje bij het graf”.

Kern
Uit het antwoord blijkt dat het college vindt dat de kern van het probleem was dat betrokkene zich niet als rechthebbende had laten registreren. De vergunning die is verleend in 2013 was voor de steenhouwer voor het realiseren van de grafbedekking. Inmiddels heeft Corine Stolk zich wel als rechthebbende laten registreren. Ook heeft de gemeenteraad na het voorval de gemeentelijke verordening zo aangepast, dat een grafbedekking niet meer kan worden verwijderd als de grafrechten nog lopen. Of er al dan niet een rechthebbende is, speelt daarbij geen rol.

Proceskosten
Het college van B&W is het niet eens met vragensteller Cora van Vliet dat het de gemeente zou sieren de door Stolk gemaakte proceskosten aan haar te vergoeden: “Betrokkene is door de rechter veroordeeld tot het betalen van alle door ons gemaakte proceskosten. Wij hebben tot op heden geen actie ondernomen om dat geld ook te innen”.

Aanbod
“Overigens staat ons aanbod nog steeds om op onze kosten gelijkwaardige nieuwe grafbedekking te plaatsen”, staat in het antwoord van het college. “Wij zijn daartoe op geen enkele wijze verplicht en ook dat is uitgesproken door de rechter. Dit aanbod hebben wij een aantal malen gedaan, echter tot op heden hebben wij hier geen positief antwoord op ontvangen”.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/opluchting-opgegraven-urn-lijkt-van-vader-stolk