Opluchting: opgegraven urn lijkt van vader Stolk

22 April 2023, 13:36 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Op de begraafplaats worden geen bedekkingen meer verwijderd als de grafrechten nog niet zijn verstreken, ook al is de rechthebbende niet bekend. Kader: raadslid Cora van Vliet.

door Geert van Someren
 
Bij de Ridderkerkse inwoonster Corine Stolk heerst na alle misère rond de laatste rustplaats van haar ouders enigszins opluchting. Uit de bovenkant van het graf van haar moeder is de urn van haar vader opgegraven, zoals door de gemeente is gesteld dat die daar was begraven. Het gaat om de originele urn zoals die jaren geleden op het graf is geplaatst. Aan de vraag of daar de as van haar vader er ook in zit, is ze nog niet toegekomen.
Inmiddels heeft Stolk zich opnieuw als rechthebbende van het graf laten registreren. Zij deed dat volgens haar al in 2013, wat blijkt uit een vergunning die de gemeente toen verleende aan de steenhouwerij. Op die vergunning staat haar naam als rechthebbende. Het volgens de gemeente ontbreken van die registratie was in 2019 reden de grafbedekking te verwijderen, hoewel de grafrechten nog niet waren verstreken. De op het graf staande urn is vervolgens door medewerkers van de begraafplaats in de toplaag begraven.
 
Schrik
Bij een bezoek aan het graf kreeg Stolk toen de schrik van haar leven. Inmiddels is naar aanleiding van deze zaak – waarvan nog twee vergelijkbare gevallen bekend zijn – de gemeentelijke verordening aangepast, zodat het verwijderen van gedenkstenen en dergelijke niet meer kan plaatsvinden als de grafrechten nog niet zijn verstreken. Over de gang van zaken in 2019 op de begraafplaats Vredehof is inmiddels meer bekend, onder andere door het opvragen door Stolk van stukken in het kader van de Wet Open Overheid (WOO). Zij heeft inmiddels een nieuw verzoek gedaan voor aanvullende stukken.
 
Vragen
Er blijven nog wel een aantal vraagtekens over. Reden voor het raadslid Cora van Vliet (EVR) om schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. Zo vraagt Van Vliet wanneer het stekertje* bij het graf is geplaatst. Uit de opgevraagde stukken blijkt dat dit na het verwijderen van de grafbedekking is gebeurd, terwijl in het vonnis van de rechtszaak die Stolk aanspande tegen de gemeente staat dat het ervoor zou zijn geplaatst. Ook is een vraag waarom de burgemeester in januari dit jaar in een brief aan de pers spreekt over gebeurtenissen in 2020, terwijl uit de WOO-stukken blijkt dat de grafbedekking op 6 mei 2019 is verwijderd.
 
Wie verantwoordelijk
Een andere vraag wie politiek verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen. Normaliter zou dat zowel in het vorige als het huidige college wethouder Peter Meij zijn. “Waarom is deze zaak destijds door de burgemeester opgepakt en niet door de portefeuillehouder”, vraagt het raadslid. Ook wil ze weten waarom de manager van de begraafplaats in maart dit jaar in eerste instantie tegen Stolk heeft gezegd dat voor het opgraven van de urn toestemming van de burgemeester nodig is. Dat is niet conform de wet. Die toestemming is alleen nodig voor het opgraven van degene die in het graf begraven is.
 
Van Vliet vindt dat het de gemeente siert dat het de kosten voor de recente registratie van de grafrechten voor haar rekening heeft genomen. “Het wachten is nu op het opnieuw plaatsen van een grafsteen. Hopelijk lukt dit ook nog dit jaar en kan iedere betrokkene weer met rust verder leven”, stelt Van Vliet aan het slot van de vragen.
 
*Daarmee worden rechthebbenden verzocht contact op te nemen met de begraafplaats.