Cover boek Faas Wilkes op muur in Rotterdam Noord

31 August 2020, 22:01 uur
Sport
mainImage
Beeld van de onthulling. Rechts: de familie Wilkes, v.l.n.r. Michael (jongste zoon van Faas met zijn dochter.Faas (oudste zoon) en Nino Wilkes.

De cover van het binnenkort verschijnende boek over de zoektocht van Nino Wilkes naar zijn opa Faas Wilkes hangt sinds maandag aan de muur van een woonblok op de hoek van de Zwaanshalskade en de Molstraat. Faas Wilkes in het shirt van Oranje, dat hij 38 keer droeg. 

Het hadden trouwens ruim twee keer zoveel keer interlands kunnen zijn, maar Faas Wilkes verliet Nederland en Xerxes in 1948, koos voor een profloopbaan bij Inter Milaan en werd daarmee door de amateurs van de KNVB in de ban gedaan. Pas in 1954 – bij de invoering van het betaalde voetbal in Nederland – mocht hij weer herkozen worden. Maar in 38 interlands scoorde de Rotterdammer Faas Wilkes wel 35 doelpunten.

Nino Wilkes was 10 jaar toen zijn opa stierf (2006). Het jonge ventje zat in Sint Laurenskerk bij de uitvaartdienst die door de journalist Jan D. Swart werd geleid en waar ook columnist Hugo Borst, de toenmalige burgemeester Ivo Opstelten en de vroegere KNVB-voorzitter Jeu Sprengers het woord voerden. Nino Wilkes, de zoon van Michael Xerxes, kon zich er weinig meer van herinneren en ging het afgelopen half jaar op zoek naar de mensen die zijn opa goed hebben gekend. Het resultaat is verwerkt tot een persoonlijk boek, waarbij hij de hulp kreeg van auteur Robert Heukels.

Er resteerde alleen nog een cover. Daar liet hij een kunstenaarscollectief op los en uiteindelijk werd er een keuze gemaakt. En meteen ontstond het idee om Rotterdam om een vrije muur te vragen. Het liefst in Rotterdam Noord, niet ver van de Soetendaalseweg waar Faas Wilkes geboren is en opgroeide.

Maandagmiddag was de onthulling en een klein uitgekozen selectief gezelschap woonde de onthulling bij. Zoals de oud journalist Piet Ocks van het Rotterdams Nieuwsblad, zoals Xerxaan Martin Snoeck die nog twee seizoenen met de toen inmiddels 40-jarige Faas Wilkes bij Xerxes samenspeelde, zoals Bram Bos de archivaris van Xerxes, maar ook familie, kennissen, veel fotografen van de roddelbladen (Nino is gedurende deel van zijn jeugd ook opgevoed door zijn stierfvader Patrick Kluivert), en zelfs de moeder van André Hazes was present, maar dat komt omdat Nino Wilkes haar manager is.

Het boek komt uit op 13 oktober. Faas Wilkes zou dan 97 jaar geworden zijn. Domper op de dag was de afwezigheid van de inmiddeks 89-jarige weduwe Mona Wilkes, de oma van Nino. Zij ligt in het ziekenhuis en is ongeneeslijk ziek.