Ridderkerks Dagblad | Zinkgaten achter damwand langs rivier Nieuwe Maas
mainImage

Zinkgaten achter damwand langs rivier Nieuwe Maas

Het eerste zinkgat dat werd ontdekt zit bij de overstort van de rioolleiding.
4 augustus 2021, 17:00 uur
Lokaal

door Geert van Someren

Tussen twee gebouwen met appartementen langs de Nieuwe Maas in Bolnes zijn zinkgaten ontstaan. De gemeente benadrukt in een brief aan de bewoners van de appartementen dat de stabiliteit van de damwand “goed is, evenals de betonnen afdekking”. Een gespecialiseerd duikbedrijf gaat deze maand de damwand onder water inspecteren. Daarna wordt bepaald hoe de reparatie het best kan plaatsvinden.

Het eerste zinkgat is ontdekt tijdens het standaard groenonderhoud. Dat zinkgat ligt bij een ondergrondse leiding. Dat is een overloop van het riool, die via een opening in de damwand uitmondt in de rivier. Het bleek echter niet het enige zinkgat. Even verder zijn na graafwerk ook gaten in de damwand geconstateerd.

Grond vermengd
Bij het afgraven van de grond om de zinkgaten open te maken, is overigens een fout gemaakt. Daarbij is de bovengrond waarin de beplanting stond, vermengd met de grond daaronder. Dat had niet gemoeten. De consequentie is nu wel dat alle grond te zijner tijd moet worden afgevoerd en vervangen door nieuwe grond.

Geen communicatie
Ook met de communicatie naar de omwonenden is het nodige mis gegaan. Zo zijn ze niet geïnformeerd bij de start van het werk. Maar evenmin toen het werk is stilgelegd en er een paar maanden niets gebeurde. Een bewoner die belde met de gemeente om eens te informeren, werd verteld dat het geen werkzaamheden van de gemeente betroffen.

In de recente brief aan de omwonenden betuigt de gemeente dat “het ons spijt dat we u niet eerder hebben geïnformeerd”. Inclusief de toezegging dat ze nu wel op de hoogte zullen worden gehouden.


Foto: Geert van Someren