Zeventien jongeren in gemeentelijke pilot ‘opkopen’ schulden

3 October 2024, 09:00 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Edward Piena: “Er is geen sprake van het opkopen van schulden, maar van saneren”.

door Geert van Someren

Zeventien jongeren in Ridderkerk nemen deel aan de pilot met het opkopen van schulden. In totaal 21 jongeren hebben zich daarvoor aangemeld, maar vier jongeren zijn er op eigen initiatief niet mee doorgegaan. Per jongere stelt de gemeente eenmalig maximaal duizend euro beschikbaar. De schulden variëren van 1.900 tot 30.000 euro.

Uit antwoorden van wethouder Edward Piena op vragen die het Ridderkerks Dagblad aan het college van B&W stelde, blijkt dat de titel van het project “niet volledig de lading dekt. Er is namelijk geen sprake van het ‘opkopen’ van schulden maar van het ‘saneren’ van schulden”, aldus de wethouder.

Kredietbank

Piena: “De schulden van een jongere worden via een saneringskrediet opgelost, dit krediet wordt verstrekt door Kredietbank Nederland. Dit kan alleen als de schuldeisers akkoord zijn met het voorstel dat Kredietbank opstelt. De jongere betaalt dit krediet terug aan de Kredietbank via een maandelijkse aflossing”. De pilot loopt volgens planning door tot 1 januari 2026. “Als het traject van de jongere dan nog niet geheel is afgerond wordt er gekeken wat er nog nodig is voor een complete afronding”, zo staat in een informatiebrief van het college van B&W aan de gemeenteraad.

Financiële stabiliteit

“Binnen deze pilot krijgt de jongere de kans om financiële stabiliteit te creëren en te behouden. Tevens wordt er ondersteuning geboden bij de persoonlijke levensuitdagingen”, aldus de brief. “Het is soms een uitdaging om de jongere binnen de pilot aangehaakt te houden gedurende het traject. Afspraken moeten worden nagekomen en dat vraagt om commitment van de jongere. Afhaken betekent niet dat de schulden en andere problemen dan zijn opgelost. Een goede samenwerking en korte lijntjes tussen de schuldhulpverlener jongeren, de jongerenwerkers van Facet en de medewerkers van Kredietbank Nederland zijn hierbij nodig”.

Perspectiefplan

“De schuldhulpverlener jongeren van de gemeente Ridderkerk coördineert de hulp, stelt het perspectiefplan op, rapporteert over de voortgang en geeft de jongere een toelatingsbeschikking”, schrijft het college. ‘Alle zeventien jongeren hebben een perspectiefplan en een toelatingsbeschikking ontvangen. Kredietbank Nederland bekijkt of en hoe de schuldsituatie het beste kan worden opgelost. De inzet is om te komen tot een schuldregeling of een saneringskrediet. Tot nog toe zijn vier schuldregelingen tot stand gekomen en twee saneringskredieten”.