door Geert van Someren
De woontoren die in plaats van ’t Ronde Sant komt, telt maximaal zestig woningen. Dat is conform het bestemmingsplan. Het college van B&W heeft dat aan de vooravond van de besluitvorming donderdagavond in de gemeenteraad laten weten, in antwoord op vragen van het PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk.
“De initiatiefnemer heeft aangegeven vooralsnog uit te gaan van tien woningen per verdieping en een begane grondlaag met bergingen. Uiteraard kunnen er meer of minder woningen per verdieping, maar dat hangt af van de grootte van de woning”. Er zijn geen plannen om de toren met één verdieping te verlagen, aldus het college. Daar geeft een aantal omwonenden de voorkeur aan. De huidige bebouwing telt twee woonlagen.
Aanleunwoningen
In het antwoord op vragen van het raadslid Petra van Nes (Burger op 1) merkt het college dat Wooncompas zich met dit project richt op het huisvesten van ouderen. In het bestemmingsplan is geen onderscheid gemaakt in mogelijke doelgroepen. Volgens Van Nes is voor ‘aanleunwoningen’ of een ‘thuis-plus-flat’ een indicatie nodig. “Dan krijg je een heel ander concept dan een woontoren met woon-appartementen”.
Zelfstandig
Het college van B&W ziet dat niet als een bezwaar. “Een aanleunwoning is een woning die men zelfstandig moet kunnen betrekken en waarbij men financieel zelfstandig moet kunnen leven. Ze zijn bedoeld voor oudere mensen, die nog redelijk mobiel zijn en geen grote gezondheidsproblemen hebben. Zij kunnen gebruik maken van medische faciliteiten of hulp die men in een nabij gelegen verzorgingstehuis biedt. Er is geen sprake van permanente begeleiding”.
Zorgwoning
“Een zorgwoning is een woning die gekoppeld is aan een zorgfunctie ten behoeve van de bewoner(s) met een zorgbehoefte. In dit bestemmingsplan is dat geregeld door enerzijds een gemengde bestemming op te nemen voor de zorgwoningen (zorgwoningen zijn toegestaan) en anderzijds door een woonbestemming voor de woningen van Wooncompas”, zo stelt het college in het antwoord.