Vragen bij bouwplan 50 luxe landhuizen in Rijsoord

13 June 2021, 18:28 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Na vier jaar stilte duikt een nieuw bouwplan op. Het aantal woningen is gestegen van 30 naar 50. Volgens de ‘ruimte voor ruimte’ regeling zouden dat er maximaal 10 mogen zijn. In kader de raadsleden Edward Piena en Petra van Nes.

door Geert van Someren

De Ridderkerkse raadsleden Edward Piena (VVD) en Petra van Nes (Burger op 1) zetten vraagtekens bij het plan om 50 luxe landhuizen en bouwkavels te realiseren in het landelijke gebied tussen de Rijksstraatweg, de Geerlaan en de Lagendijk. Ze hebben dat gedaan in schriftelijke vragen aan het college van B&W. Ze wijzen erop dat het gaat om grond waarop het gemeentelijke bestemmingsplan Buitengebied van toepassing is.

“Deze gronden hebben een agrarische bestemming. Dat houdt in dat hier geen verstedelijking mag plaatsvinden”, aldus de raadsleden. In november 2017 zond het toenmalige college een informatiebrief aan de gemeenteraad, waarin stond dat door een marktpartij een plan was ingediend voor de bouw van 30 woningen. “Het is ons bekend dat al sinds 2010 vastgoedhandelaren uit speculatieve overwegingen zijn begonnen in dit gebied gronden te verwerven, dan wel daarop optieovereenkomsten te sluiten”, merken de twee raadsleden op.

Ruimte voor ruimte
Uit de vragen van de raadsleden blijkt dat de ontwikkelaar vermoedelijk gebruik maakt van de voormalige provinciale regeling ‘ruimte voor ruimte’. Die was bedoeld om verspreid liggende kassen te saneren. “Toepassing van de Ruimte voor Ruimteregeling in dit gebied zou betekenen dat er maximaal 10 woningen mogen worden gebouwd”. Ze vinden dat dat aantal “beter inpasbaar” is een buitengebied dan de 50 stuks die in de “Landerij van Rijsoord” zouden moeten komen.

Toepassing niet verplicht
“Glas wat de ontwikkelaar elders heeft gekocht kan hier niet worden gecompenseerd. Doelstelling van de regeling is immers het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van een gebied”, stellen Piena en Van Nes. “Het is een instrument dat de provincie de gemeenten biedt om dat beleid van ruimtelijke kwaliteit te voeren. Derden kunnen daar geen beroep op doen. De gemeente is dus ook niet verplicht de regeling toe te passen”.

Bebouwing uitgesloten
Als de regeling is toegepast inclusief het slopen van kassen elders, willen de twee weten of zeker is gesteld dat dit volgens de regels gebeurt. “Heeft u van de gemeenteraden van die betreffende gemeenten een raadsbesluit waaruit blijkt dat die kassen zijn gesloopt en de ter plaatse vigerende bestemmingsplannen zodanig zullen worden aangepast, dat bebouwing op die percelen in welke vorm dan ook in de toekomst wordt uitgesloten”.

Verkoopbord
Langs de Geerlaan en de Rijksstraatweg staan verkoopborden. De raadsleden vragen aan het college van B&W welke toezeggingen aan de projectontwikkelaar zijn gedaan. “Heeft u daarbij een uitdrukkelijk voorbehoud gemaakt, dat een dergelijke medewerking een bevoegdheid is van de gemeenteraad”, zo willen ze weten.