Vier prioriteiten voor nieuw beleid veiligheid in Ridderkerk

30 May 2024, 17:13 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Burgemeester Marco Oosterwijk: “Het werken aan een leefbare en veilige omgeving kan de gemeente niet in zijn eentje".

door Geert van Someren

Burgemeester Marco Oosterwijk heeft namens het college van B&W vier prioriteiten benoemd voor het nieuw op te stellen integrale veiligheidsbeleid (IVB) in Ridderkerk in de komende vier jaar. Die prioriteiten zijn ondermijning, sociale kwaliteit, zorg en veiligheid en misdrijven met een hoge impact.

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om al dan niet met dat beleid in te stemmen of daar wijzigingen in aan te brengen. Op dinsdagavond 4 juni is een extra vergadering gepland van de raadscommissie Samen Leven over het nieuwe veiligheidsbeleid.

Ondermijning

“Activiteiten van drugscriminelen hebben een ondermijnend effect op de Ridderkerkse samenleving”, staat in het concept beleid. “Criminele drugsorganisaties hebben de legale wereld (‘bovenwereld’) nodig om hun activiteiten te kunnen ontplooien. Te denken valt aan autoverhuurders, gemeenteambtenaren die paspoorten verstrekken, verhuurders van panden etc. Daarnaast heeft ondermijning een sociale doorwerking op wijkniveau. Om te komen tot een gedegen aanpak van Ondermijning, wordt zowel geografisch, wijk gebonden, keten-gerelateerd en intern gemeentelijk inzet op gepleegd”.

Sociale kwaliteit

“In een aantal delen van wijken in Ridderkerk is een concentratie en stapeling van problemen op het gebied van onderwijs, werkeloosheid, armoede (inkomen en schulden), gezondheid, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Ondanks dat in (delen) van deze wijken hard gewerkt wordt om de stapeling van de problemen aan te pakken, is een extra inzet nodig om het verschil te kunnen maken”, staat in het beleid. “In de praktijk ervaren bewoners, ondernemers, jongeren en professionals dat het belangrijker wordt om te blijven werken aan een leefbare en veilige woon- en leefomgeving waarin men samen werkt aan een krachtige buurt”.

Zorg en veiligheid

Dat deel van het beleid gaat over zaken als problematische jeugd, huiselijk geweld, personen met onbegrepen gedrag, gezinnen met een breed scala aan problemen en de veiligheid van senioren. “Er wordt al samengewerkt tussen veiligheid en zorg”, meldt de beleidsnota. “De komende jaren wordt dit verder geïntensiveerd en doorontwikkeld, gezien de ontwikkeling op een aantal thema’s die ook de veiligheid raken. Hierbij wordt via het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond ook in regionaal verband samenwerkt”.

Misdrijven met grote impact

Dat gaat om misdrijven met een enorme impact op niet alleen degene die daar slachtoffer van is, maar ook op de directe omgeving. “Daarnaast kan het veiligheidsgevoel in de Ridderkerkse samenleving door dit soort misdrijven worden aangetast. Er is een stijging van woninginbraken, overvallen en openlijke geweldpleging tegen personen in Ridderkerk”, staat in het beleidsstuk. “De daling of het gelijk blijven van cijfers op sommige thema’s zoals huiselijk geweld, betekent niet per definitie dat het beter gaat op dat thema. De ernst van een feit kan dusdanig (maatschappelijke) impact hebben, dat de gevolgen voor de persoon, omgeving, grote verstoringen in het leven teweegbrengt. Dat laat sporen na op buurt en/of straatniveau”.

Kwetsbaar

“Een omgeving zonder een toekomstperspectief maakt jongeren kwetsbaarder voor hetgeen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit te bieden heeft. De leeftijd van jongeren daalt ten opzichte van het plegen van het eerste (strafbare) feit”, is de constatering in de visie voor het beleid. Een andere conclusie is dat de gemeente het werken aan een leefbare en veilige omgeving niet in zijn eentje kan. “Daar heeft ze partners en ook haar bewoners voor nodig. Het doorbreken van het leven in een eigen bubbel vraagt om anders om te gaan met het versterken van saamhorigheid in buurten en straten zodat het dorp opgewassen is tegen de grootstedelijke vraagstukken. Hierbij moet continue worden afgewogen welke informatie met wie gedeeld wordt”.