Veel minder restafval in Ridderkerk

10 May 2021, 11:06 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto Geert van Someren
Plastic, drinkpakken en metalen blikjes worden nu achteraf uit het afval gehaald. Daarmee zijn de plastic zakken aan palen in Ridderkerk uit het straatbeeld verdwenen.

door Geert van Someren

De overstap in Ridderkerk van het door de inwoners scheiden van plastic, drinkpakken en metalen blikjes (PDM) naar het achteraf scheiden bij de afvalinstallatie is succesvol. Glas, GFT en papier/karton worden nog wel zelf door de inwoners gescheiden. De gemiddelde hoeveelheid gescheiden kilo’s is de afgelopen twee jaar gestegen van 53% naar 68%. Dat is het percentage van de totale hoeveelheid afval dat zowel vooraf als achteraf is gescheiden.

De gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner is daardoor sterk gedaald: van 247,5 kg in 2018 naar 177,5 kg in 2020. “Dit zijn prima cijfers”, schrijft het college van B&W in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

De stijging van de scheiding zit met name in GFT, PMD en overige zaken als klein chemisch afval. Glas, oud papier en karton blijven qua hoeveelheid globaal gelijk, waarbij in 2020 wel een lichte stijging van karton is te zien. De totale hoeveelheid gescheiden afval is gemiddeld per inwoner toegenomen van 246 kg in 2018 naar ongeveer 368 kg in 2020.