Variabel tarief net iets anders dan afgesproken

30 November 2021, 14:14 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Financieel wethouder Marco Oosterwijk heeft de lokale belastingen en heffingen in zijn portefeuille. Inzet burgerraadslid Stefan Coule van Burger op 1.

door Geert van Someren
 
De invoering in Ridderkerk van het variabel tarief voor het ophalen van restafval per 1 januari aanstaande gaat net iets anders dan aan het begin van 2019 afgesproken. Dat is bijna ongemerkt gegaan, in ieder geval heeft de gemeenteraad dat niet goedgekeurd. Bijna, want tijdens de behandeling van de begroting op 4 november maakten Burger op 1 en VVD daar een opmerking over.
Burgerraadslid Stefan Coule van Burger op 1 licht het toe. Hij pakt het besluit van bijna drie jaar geleden erbij. “Het essentiële verschil is dat volgend jaar voor elke afvalzak en mini-container moet worden betaald. Afgesproken was toen dat de hoogbouw 104 maal per jaar ‘gratis’ een afvalzak in de ondergrondse container mocht doen. Wie meer zakken per jaar heeft, moest 75 cent per zak bijbetalen. Wie er minder dan 104 zakken in deed, kreeg geld terug”.

“Voor de hoogbouw hetzelfde. De mini-container mocht 26 keer per jaar aan de straat worden gezet om te worden geleegd”, zegt Coule. “Als men minder aanbod, zou dat huishouden drie euro per keer terugkrijgen. Bij meer dan 26 keer aan de straat zetten, moet per keer dat bedrag worden bijbetaald”.
 
Vast tarief
Vanaf 1 januari geldt echter dat voor iedere afvalzak 75 cent moet worden betaald en voor elke mini-container met restafval drie euro. Daarnaast gelden vaste tarieven. Dat is voor een huishouden met één persoon 223,56 euro en voor een huishouden met twee of meer personen 310,56 euro. Die vaste tarieven zouden iets lager zijn dan had gemoeten, om de wijziging in het variabel tarief te compenseren.
 
Achteraf betalen
Daarbij valt op te merken dat de vaste tarieven in 2019 respectievelijk 189,12 euro en 262,80 euro waren. De sindsdien landelijk sterk gestegen kosten voor het verwerken van restafval maakt vergelijken lastig. Sowieso geldt dat die tarieven eigenlijk nu al nog hoger hadden moeten zijn, maar dat vorig jaar het college van B&W besloot die verhoging geleidelijk door te voeren. Pijnpuntje is wel dat de variabele kosten achteraf moeten worden betaald. De rekening voor het variabele tarief van het restafval komt in 2023 voor veel inwoners als een onaangename verrassing. Een gezin dat drie keer per week een afvalzak in de mini-container stopt, moet dan 117 euro bijbetalen.
 
Aanpassen niet verwacht
In december worden de tarieven voor de lokale belastingen en heffingen door de gemeenteraad vastgesteld. Niet verwacht mag worden dat daar nog zo maar aanpassingen in kunnen worden gemaakt, nu de begroting door de raad al is goedgekeurd. In een vorige raadsperiode werd op initiatief van het toenmalige VVD-raadslid Louis van der Spoel - met steun van onder andere de SGP - de OZB eenmalig met honderd euro verlaagd als steun voor de inwoners en bedrijven. Gezien de moeite die financieel wethouder Marco Oosterwijk had met een in september door Partij 18Plus gevraagde wijziging in het riooltarief, valt niet te verwachten dat een meerderheid van de gemeenteraad in december nog akkoord zal gaan met het aanpassen van de afvalheffing.