Al vaker heb ik in mijn columns geschreven over het afvalplan en de vervuiling van de gemeente Ridderkerk, als gevolg van het zwerfafval en naastplaatsingen bij ondergrondse containers. Afgelopen week las ik in de Blauwkai, één van de communicatiekanalen van de gemeente Ridderkerk, twee artikelen die hierover gingen.
Eén hiervan ging over het aanbieden van uw afval door middel van minicontainers. Het artikel vermeld dat minicontainers soms niet worden geleegd vanwege het gegeven dat zij verkeerd zijn aangeboden. Dan ontvang je een rode kaart.
Laat ik even duiden wat een reden kan zijn om een rode kaart hiervoor te krijgen. Zo moet het deksel altijd gesloten zijn, anders kunnen de minicontainers niet veilig worden opgetild en geleegd, wat weer vieze geurtjes en zwerfaval kan opleveren. Ook minicontainers die meer dan 60 kilogram wegen, worden niet geleegd en zit er GFT of papier? Hetzelfde verhaal.
Het bovenstaande kan dus een rode kaart opleveren en een niet geleegde minicontainer. Over het bovenstaande heb ik een tijdje zitten nadenken. Het bracht mij terug naar de tijd dat ik zelf nog in een rijtjeshuis woonde, maar daar hadden we toen ook een afvalcontainer en een groenafval container, dat waren geen mini’s in ieder geval.
Stel dat ik nog in een rijtjeshuis had gewoond. Die minicontainer heeft een inhoud van 60 liter, een vuilniszak heeft een inhoud van 20 liter, dus in die minicontainer kunnen drie vuilniszakken van 20 liter.
Op de ophaaldag zet ik de minicontainer aan de weg, deksel keurig gesloten en volgens de weegschaal - hoe krijg je eigenlijk zo’n minicontainer op een keukenweegschaal? - keurig op 60 kilo, dan moet je het gewicht van de minicontainer niet meenemen natuurlijk.
's Avonds kom ik thuis en vind een niet geleegde minicontainer met een rode kaart waarop staat vermeld dat hij niet geleegd kon worden omdat de klep van de container open stond. Ik kan dan hoog en laag springen maar de BAR-afvalploeg gaat mij geen gelijk geven. In Ridderkerk hebben wij al jaren last van afvaltoerisme, dat weet iedereen: ook de ambtenaren en de BV Afvalbeheer.
Zodra de minicontainer op de aangewezen plek wordt neergezet, kan iedereen er een vuilniszak bijplaatsen. Het is in Ridderkerk schering en inslag dat dit gebeurt, zeker nu de ondergrondse containers alleen met een afvalpas zijn te openen. Dat mag ik althans hopen.
Het kan toch niet zo zijn dat op de aanbiedplaatsen een buurtbewoner de wacht moet gaan houden om bijplaatsen van afval te voorkomen? Waarom niet de minicontainer legen en een signaal door middel van een kaart waarop aangegeven wordt wat er fout was aan de aanbieding van de container? Het niet legen van de container heeft meer weg van burgertjes pesten dan gezamenlijk te proberen het probleem te lijf te gaan.
Maar de beste oplossing is nog altijd die oude groene afvalcontainers terugplaatsen bij de laagbouw. Gaat een partij ergernis schelen en nog belangrijker: het gaat naast het bijplaatsen van vuilniszakken ook het zwerfafval verminderen, laat staan de aanwezigheid van ongedierte.
Zwerfafval
Ridderkerk heeft een aanvalsplan opgesteld om de gemeente in 2030 zwerfafvalarm te krijgen. Dan vraag ik mij af: wat is je doelstelling hiervan? Wat is voor de gemeente in 2030 acceptabel wat er in Ridderkerk aan zwerfafval te vinden is. Geheel vrij van zwerfafval ga je de gemeente nooit krijgen.
Of het verplaatsen van afvalbakken naar strategische posities helpt - wat dit dan ook mag zijn - durf ik te betwijfelen. Zoals altijd wordt het echte probleem hiervan niet benoemd, namelijk de opvoeding en de mentaliteit hierin van de burgers en met name een deel van de jeugd. Al staat de afvalbak op 20cm naast de plaats waar zij vertoeven, dan nog zijn zij te belazerd om het afval daarin te gooien.
De mentaliteit is tegenwoordig pleur maar neer, na mij de zondvloed. Dit grote probleem, dames en heren van het college van burgemeester en wethouders, moet aangepakt worden. Dit kan alleen bereikt worden met keihard handhaven. Binnen het college weet iedereen waar de vervuilplaatsen zijn, ga er op af, bekeur de aanwezigen en kap met pamperen. Dat heeft immers lang genoeg geduurd. Maak een lespakket hierover voor alle scholen in Ridderkerk. Laat leerkrachten dit regelmatig bespreken in alle klassen, zodat het besef van “je eigen rotzooi opruimen” in die grijze massa wordt gepompt.
Het is leuk dat inwoners een zwerfafvalpakket kunnen aanvragen om hun eigen buurt van zwerfaval te ontdoen. Nog even een vraagje over de volle vuilniszakken hiervan: indien je alleen een afvalpas hebt, komen de kosten van het schoonhouden van je buurtje dan voor eigen rekening?
Of wordt hierover op het Koningsplein 1 nog nagedacht?