Ridderkerkers stoppen samen met roken tijdens Stoptober

3 September 2022, 18:56 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Stoppen met roken kan lastig zijn, maar uit ervaring weten we dat het kan. Zelfs als je heel veel en/of lang rookt. Om rokers te stimuleren om te stoppen, start de gemeente Ridderkerk de campagne ‘Waarom stop jij met roken?’. Je motivatie bepalen is stap één. En samen stoppen is makkelijker dan alleen! Met of zonder begeleiding en hulpmiddelen. Gelukkig is Stoptober in aantocht. In oktober kun je samen met duizenden andere mensen stoppen. 

Meer te besteden hebben, stoppen na de geboorte van een zoon of dochter, een gezondere leefomgeving voor je naasten, een vriend(in) supporten in zijn/haar stoppoging; wat is jouw motivatie om te stoppen met roken?

Wanneer je eraan toe bent om te stoppen met roken en ondersteuning nodig hebt, kun je in gesprek gaan met een stopcoach. Je kunt bij de praktijkondersteuner van jouw huisarts terecht, maar ook bij stopcoaches bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld bij Marianne Westenberg, fysiotherapeute en leefstijlcoach bij Fysiotherapiepraktijk Westenberg/Fit en Fysio in Ridderkerk.

Marianne: “Bij chronische patiënten met bijvoorbeeld COPD of vaatlijden (etalagebenen) komen in de gesprekken alle aspecten van hun leefstijl aan bod. Als patiënten nog roken, ga ik met hen in gesprek over stoppen met roken. Ik ga dan op zoek naar hun motivatie, want om te kunnen stoppen moet de wil er zijn, het belang ervan ingezien worden en er moet vertrouwen zijn in het slagen van een stoppoging. Stoppen met roken is een proces. Het is fijn dat ik mijn patiënten regelmatig zie en ze op deze manier tevens kan begeleiden om te stoppen met roken. Ook blijkt de combinatie met bewegen zeer effectief te zijn. Inmiddels zijn al meerdere patiënten langdurig gestopt.”

Rookvrije generatie
Landelijk en ook in de gemeente Ridderkerk is er veel aandacht voor het programma Rookvrije generatie. Wethouder Fleur Stip: “Ridderkerk wil vooroplopen met haar streven naar een rookvrije generatie. We willen een gezonde leefstijl bevorderen en kinderen en jongeren gezond laten opgroeien. Met deze campagne willen we onze inwoners uitdagen om mee te gaan doen met Stoptober. Want samen stoppen is niet alleen leuker, je houdt het met elkaar ook beter en langer vol!”

Stoptober - samen stoppen in oktober
Lukt het jou om 28 dagen niet te roken? Dan heb je vijf keer meer kans het blijvend vol te houden. In de afgelopen jaren hebben meer dan 350.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober helpt. Het geheim zit hem in de positieve aanpak en de ondersteuning, waar je ook bent en wanneer je maar wilt. Download de gratis Stoptober app, join de Stoptober Community of volg facebook.com/stoptobernederland voor tips en support.

Kom langs bij de smoothiebar
Een gezonde levensstijl helpt om te stoppen te roken. Wil je hier meer over weten? Kom op zaterdag 3 september voor een gratis sapje naar het Sint Jorisplein in Ridderkerk.

Meer informatie vind je op de website van Stoptober. Wil je eerder stoppen? Voor hulp en/of ondersteuning kun je ook terecht bij jouw huisarts of de praktijkondersteuner. De basisverzekering vergoedt hulp bij het stoppen met roken (jaarlijks 1 programma) voor 100%.