Ridderkerk vestigt wereldrecord polonaise

10 September 2023, 09:17 uur
Lokaal
mainImage

Ridderkerk staat sinds zaterdag op de kaart als houder van het wereldrecord polonaise lopen. Tijdens het muziekfeest Radio NL Zomertoer op het Koningsplein liepen, begeleid door zanger Marco de Hollander, niet minder dan 1218 feestvierders de polonaise.

Dat zijn er beduidend meer dan de 588 polonaiselopers die in 2018 bij een recordpoging in Polen werden geteld. Het Ridderkerkse record werd volgens strenge criteria vastgesteld door twee officials van de International World Records Organisation (niet te verwarren met Guiness World of Records). Directeur Dirk Looye overhandigde wethouder Fleur Stip de eervolle oorkonde.

De recordpoging werd georganiseerd door Alfred Voogd, event manager van de Radio NL Zomertoer. Wethouder Stip voerde de polonaise aan. Alle deelnemers moesten hossend door een speciaal tentje lopen. Daar telden de officials wie er allemaal meedeed.

De geslaagde recordpoging was een mooi slot van een vrijwel vlekkeloos verlopen muziekfeest. In hoog tempo beklommen tijdens het concert meer dan twintig vertolkers van het Nederlandse repertoire het podium. Onder hen bekende en minder bekende namen als Danny Froger (zoon van), Helemaal Hollands, Jan Biggel, Hessel en Ineke, De Wannebiezz, Jeffrey Kuipers en de nieuwe versie van De Havenzangers. Voor tenminste een deel van de zo’n zesduizend liefhebbers van Hollandse hits zal het wegblijven van Gerard Joling een tegenvaller zijn geweest. De 63-jarige zanger moest op het laatste moment afzeggen. Zijn plek in de line-up werd ingenomen door Samantha Steenwijk.