door Geert van Someren
De ontvlechting van de BAR-organisatie pakt financieel voor Ridderkerk niet onvoordelig uit. De gemeente heeft 37,7 miljoen euro op jaarbasis uitgetrokken voor de bestaande organisatie. In 2024 draagt Ridderkerk 12,7 miljoen euro bij aan de overblijvende, kleinere samenwerkingsorganisatie. Het verschil van 25 miljoen euro is volgens wethouder Henk van Os voldoende om de nieuwe eigen gemeentelijke organisatie te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die de wethouder heeft gegeven op vragen van de ChristenUnie.
Voor de BAR-organisatie oude stijl was de financiële verdeling 2-2-1 tussen Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard. De nieuwe verdeling is gebaseerd op het aantal inwoners per gemeente. Voor Albrandswaard pakt dat duurder uit. Ridderkerk daarentegen is ruim 600.000 euro voordeliger uit, aldus Van Os.
Zeven tegen zes
Tijdens de commissievergadering donderdagavond zegt raadslid Ton Overheid (CDA) in de zienswijze over de concept begroting het gevoel te missen over de onzekerheid voor de medewerkers van de BAR-organisatie en de extra werkdruk waar ze mee te maken hebben. Bij de vraag of andere raadsleden daar ook behoefte aan hebben, ontstaat een bijzondere situatie. Niet de verhouding in de gemeenteraad blijkt bepalend, maar het aantal commissieleden dat feitelijk aanwezig is in de vergadering. Zeven van de dertien leden zijn er voor (CDA, VVD, EVR, PvdA en GL). Zes zijn er tegen (SGP, 18Plus, CU en LR). Op basis van de verhoudingen in de gemeenteraad zou het kansloos zijn geweest: tien tegen achttien.
Sollicitaties
Wethouder Van Os vertelt dat de drie gemeenten nog volop bezig zijn met de interne sollicitaties en het plaatsen van medewerkers. Dat maakt het onmogelijk om nu al extern vacatures open te stellen.