Ridderkerks Dagblad | Pacemaker hoeft niet weg bij begraven
mainImage

Pacemaker hoeft niet weg bij begraven

Bord op de begraafplaats Vredehof over het ruimen van graven.
8 september 2020, 12:03 uur
Lokaal

door Geert van Someren

Op verzoek van het CDA-raadslid Victor Mijnders wordt de verordening voor de begraafplaatsen in Ridderkerk aangepast. De huidige tekst wekt volgens Mijnders de indruk dat als bij een overledene een pacemaker niet wordt verwijderd voor de begrafenis, de gemeente die teraardebestelling zou kunnen weigeren.

Weliswaar maakt de toelichting duidelijk dat als daaraan niet wordt meegewerkt er toch een begrafenis kan plaatsvinden, maar Mijnders vindt dat de verordening zelf daar ook helder over moet zijn. Met hulp van griffier Johan van Straalen is tijdens de recente vergadering van de raadscommissie Samen Wonen de tekst aangepast.

Later deze maand komt tijdens de raadsvergadering de complete verordening aan de orde. De meest opvallende wijziging daarin is dat zo lang de grafperiode nog loopt, de bedekking behouden blijft, ook als geen rechthebbende bekend is. Eerder dit jaar ontstaat daarover opschudding, omdat Ridderkerk de bedekking had verwijderd van een graf waarvan zelfs de wettelijke termijn van tien jaar voor grafrust nog niet was verstreken.


Foto: PR