Na tien jaar is graftombe weer overwoekerd door groen

10 April 2024, 14:37 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De huidige aanblik van de graftombe. Kader: zo zag de plek er tien jaar geleden uit na het verwijderen van het groen.

door Geert van Someren

Dat de uit 1828 stammende graftombe van de familie Groeninx van Zoelen aan de Kievitsweg is overwoekerd door groen, roept vragen op bij het raadslid Jeroen van Neuren (Partij 18Plus). Hij vindt dat het familiegraf er troosteloos bij ligt. In schriftelijke vragen aan het college van B&W vraagt Van Neuren wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.

“Indien dat niet de gemeente Ridderkerk is, bent u dan bereid om met de verantwoordelijke in gesprek te gaan over de status van het monument en het onderhoud ervan”. Het raadslid wil verder weten “welke status het monument heeft, gezien vanuit het Ridderkerkse erfgoedbeleid”.

Rijksmonument

De graftombe van de familie Groeninx van Zoelen is een rijksmonument, maar de financiële middelen ontbreken voor structureel onderhoud, blijkt uit een publicatie van tien jaar geleden in het toenmalige nieuwsblad Dichtbij. In het kader van een ‘Daadwerkelijk in de buurt dag’ hebben toen twaalf ambtenaren van de gemeente Ridderkerk samen met een aantal vrijwilligers het verwaarloosde groen opgeknapt en de bovenkant van de tombe schoon gemaakt.

Subsidie ontbreekt

Catharina Groeninx van Zoelen – directeur/eigenaar van het naastgelegen landgoed Het Huys ten Donck – vertelde toen dat de tombe aan restauratie toe is. Het smeedijzeren hek moet worden hersteld en de graftombe zelf weer waterdicht gemaakt. Dat is alleen met subsidie te regelen, maar die ontbreekt, vertelde ze.

Eiland

De tombe is een in 1828 op een eiland gebouwde overdekte grafkelder. Tot die tijd werden overledenen van de familie begraven in de Singelkerk. Een jaar later zijn alle stoffelijke resten overgebracht naar de tombe. Bij de tombe staat een obelisk met wapen en inscriptie. Het ijzeren hekwerk stamt uit 1840.