Misverstand blijkt uit brandbrief klanten Voedselbank

10 December 2021, 10:22 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Het pand van de “voedselbanken” aan de Dr. Colijnstraat in Ridderkerk.

door Geert van Someren

Het samengaan in Ridderkerk van de Voedselbank met de FoodCompany heeft geleid tot een brandbrief aan de gemeenteraad van een aantal klanten van de Voedselbank. Met name hebben zij bezwaar tegen de formule van de FoodCompany. Die werkt als een supermarkt, waarbij de klanten een vrije keus hebben in de beschikbare artikelen. De Voedselbank werkt met standaard pakketten.

De angst is dat als klanten niet bij het openen van de winkel aan de Dr. Colijnstraat er kunnen zijn, dat ze later op de morgen achter het net vissen. Die angst is ongegrond, zo is de ervaring van medewerkers bij de FoodCompany. Net als bij een gewone supermarkt worden de rekken regelmatig aangevuld. Ook is via de organisatie een kapper in te schakelen, net als bij de Voedselbank. Groot verschil is dat de klanten op vier werkdagen terecht kunnen, terwijl het pakket van de Voedselbank op woensdagen wordt uitgedeeld.

Niet meer van deze tijd
Het werken met pakketten is niet meer van deze tijd, zo vindt de organisatie van de Voedselbank in Rotterdam. Die zijn aan het omschakelen naar een winkelformule met meer vrije keus. Dat maakte ook het besluit logisch om in Ridderkerk de twee organisaties samen te laten gaan. Daarbij is direct al besloten, dat de klanten van de Voedselbank ook aan de Dr. Colijnstraat de eerste tijd nog pakketten krijgen om te kunnen wennen aan een ander afhaaladres. Hetzelfde is bij beide organisaties dat het werk wordt gedaan door vrijwilligers.

Reactie FoodCompany
Miriam Renzen van de organisatie achter de FoodCompany reageert desgevraagd op de brandbrief. “Wij betreuren de onrust die blijkt uit de vragen. We herkennen ons niet in het geschetste beeld”, zegt Renzen. “In 2019 heeft Voedselbank Rotterdam gecommuniceerd dat zij stopt met haar uitgiftepunten in de regio, waaronder die in Ridderkerk. Voedselbank Rotterdam wilde een volwaardige voedselbank in Ridderkerk op basis van een winkelconcept en heeft FoodCompany daarvoor benaderd. De zelfstandige voedselbank zal zich onverminderd en ten volle inzetten voor de doelgroep. We nodigen klanten die vragen of zorgen hebben over Voedselbank Ridderkerk van harte uit voor een gesprek. Wij zijn bereikbaar via [email protected]”, aldus Renzen.

Subsidie huur
De brandbrief heeft geleid tot schriftelijke vragen aan het college van B&W door raadslid Fleur Stip (Partij 18Plus). Daarin wordt diverse malen gevraagd naar wat het college voor invloed zou kunnen uitoefenen. Dat lijkt voorbij te gaan aan de onafhankelijke positie die de organisatie achter de FoodCompany inneemt. Wat de vraag van Stip over de gemeentelijke subsidie voor de FoodCompany betreft: die wordt al diverse jaren alleen gegeven in de vorm van de huur voor het pand.

https://www.foodcompany-ridderkerk.nl/