Groen licht voor mega investering in geluidscherm

15 December 2020, 16:15 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad (in corona-opstelling) gaat akkoord met de uitgaaf van ongeveer 8,7 miljoen euro.

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk is unaniem akkoord gegaan met de realisatie van een 6 meter hoog en 1.700 meter lang geluidscherm langs de A15 aan de zuidkant van Ridderkerk. Daar bovenop besluit de gemeenteraad dat de fundering van het scherm dusdanig zwaar moet zijn, dat in de toekomst als het nodig is het scherm nog twee meter hoger kan worden. Bij elkaar gaat het om een bedrag van ongeveer 8,7 miljoen euro.

Ook heeft de gemeenteraad besloten dat het college van B&W moet onderzoeken of een groen geluidscherm langs de Rotterdamseweg zinvol is en hoe haalbaar zonnepanelen zijn op het scherm langs de A15. Dat laatste moet dan bij voorkeur in samenwerking met de Ridderkerkse energie coöperatie De Groen Stroom. De onderzoeken mogen niet vertragend werken op de realisatie van het scherm, waarvan de bouwtijd op ongeveer anderhalf jaar wordt geraamd.

Wethouder Marten Japenga is enthousiast dat het besluit wordt genomen. “Het is een goed en redelijk voorstel. Dat kost ook geld, heel veel geld. Maar daar gaan de bewoners fors iets van merken”. Ridderkerk betaalt het geluidscherm geheel uit eigen middelen, omdat het geluidniveau niet de landelijke norm van 63 decibel te boven gaat. Ridderkerk hanteert als ambitie het veel strengere geluidsniveau van 59 decibel, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt geadviseerd.

Zwaardere fundering
De optie om het scherm te voorzien van een zwaardere fundering is verwoord in een amendement van Partij 18Plus, PvdA, VVD en CDA. Met uitzondering van de twee raadsleden van de ChristenUnie stemmen alle raadsleden voor het amendement, dat de bouwkosten 235.000 euro hoger maakt dan de 8,5 miljoen euro voor een 6 meter hoog scherm. De gemeenteraad wil dat alleen de fundering wordt voorbereid op de verhoging. De staanders moeten pas als het zo ver is worden verlengd. In de gemeenteraad gaan diverse stemmen op, onder andere van de SGP, om als het in de toekomst nodig is het scherm te verhogen, de rekening bij Rijkswaterstaat neer te leggen.

Groen scherm
Het onderzoek naar een groen scherm langs het zuidelijke stuk van de Rotterdamseweg moet voorkomen dat geluid van de A15 alsnog hoorbaar blijft in Drievliet. Cruciale vraag is of het scherm langs de A15 het geluid in Drievliet niet al zodanig omlaag brengt, dat extra geld steken in nog wat meer geluidsreductie niet in verhouding is met het resultaat. De daarop betrekking hebbende motie van VVD, Partij 18Plus en PvdA wordt unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

De motie over de zonnepanelen is afkomstig van de ChristenUnie, Partij 18Plus en GroenLinks. Alleen Leefbaar Ridderkerk stemt tegen, omdat de fractie geen monopolie wil voor De Groene Stroom.