Ridderkerks Dagblad | Gemeente wil niet de inventaris van het museum
mainImage

Gemeente wil niet de inventaris van het museum

In dit lokaal is de capitulatie uitgebeeld. Monique Ubaghs vertelt hoe generaal Winkelman en zijn staf hier capituleerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit dreigt verloren te gaan.
6 april 2021, 16:46 uur
Lokaal

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk benoemt uitdrukkelijk in het raadsvoorstel voor de koop van het museum Johannes Postschool in Rijsoord, dat het niet de inventaris wil hebben. Dat betekent dat het college van B&W geen interesse heeft om de uitbeelding van de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 voor de Duitsers te behouden. Die capitulatie vond in het schoollokaal plaats.

Dat het college de inventaris niet wil, is opmerkelijk. De gemeente heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de monumentale waarde van de opstallen aan de Rijksstraatweg. Dat is uitgevoerd door de Stichting Dorp, Stad en Land (adviseurs ruimtelijke kwaliteit). In het rapport van de Stichting staat “dat de museale collectie en opstelling van klaslokaal en de capitulatie inhoudelijk en contextueel van belang zijn. Vanwege het roerende karakter maken beiden echter geen onderdeel uit van deze beschrijving”.

Gemeenteraad
De gemeenteraad buigt zich woensdag en donderdag over het voorstel van het college van B&W om een krediet van 755.000 euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van het voormalig schoolgebouw. De gemeente heeft contractueel het eerste recht van koop. In de aankoop van het woonhuis aan de Rijksstraatweg en in de inventaris is het college niet geïnteresseerd. Woensdagavond vindt een commissievergadering plaats. Donderdagavond is een extra raadsvergadering gepland voor de besluitvorming.

Zie onze eerdere publicatie https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/gemeente-zet-zwaar-druk-op-eigenaar-museum


Foto: Website Museum Johannes Postschool